Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Pinlig og avslørende

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er pinlig og avslørende å se hvordan lærer og AKP-leder Jorun Gulbrandsen 18. juli forsøker å snike seg unna Bernt Hagtvets viktige oppgjør med AKPs forhold til folkemordet i Kambodsja. Hennes troverdig reduseres om mulig ytterligere når hun i stedet for å basere seg på fakta, først sier at «Det blir lite troverdig» og så dikter opp en historie om at «Hagtvedt minner om keiser Konstantin, som var leder for inkvisisjonen på et tidspunkt». Det er rett og slett ikke enkelt å forstå hvordan en som døde i år 337 skal ha ledet noe som først ble opprettet på 1200-tallet. For ikke å si hvordan til dels svært ulike nasjonale inkvisisjoner kan bli til «inkvisisjonen», i bestemt form entall. Det gjør ikke saken bedre når Gulbrandsen i tillegg påstår at man her «fant på anklagene, så fant de på bevisene, og så var de dommere. Slik opererer Hagtvedt». Dette er nok lite typisk for disse inkvisisjonene, og langt mindre for Hagtvedts innspill. Til gjengjeld er det en treffende beskrivelse av

mange rettsprosesser i Sovjet, Albania, Mao-Kina og Kambodsja. Vi får håpe lærer Gulbrandsen setter seg bedre inn i stoffet til neste historietime.