Pinlig propaganda

EKTESKAPSLOVEN: Homoaktivist Dag Øistein Endsjø mener motstand mot en kjønnsnøytral ekteskapslov skyldes at kristne kjemper mot kjærligheten (Dagbladet 8/9). Argumentasjonen er så frigjort fra nyanseringer at den fyller de fleste kriterier for å være propaganda. Dessuten er det pinlig enkelt å forkaste mange av Endsjøs argumenter.

For å ta det mest opplagte først: Det finnes mange homofile som ikke ønsker å gifte seg. Antallet homofile som lever i partnerskap er meget lavt – det dreier seg om ca 1400 par – mindre enn én promille av den voksne befolkning. Alle andre homofile har grunn til å spørre Endsjø: Kjemper vi mot kjærligheten fordi vi ikke lever i partnerskap?

Realiteten er at store deler av homobevegelsen i mange tiår har kjempet mot ekteskapet. Institusjonen er blitt betraktet som en slags kirkelig oppfinnelse – ute av takt med tiden. Nils Axel Nissen, som er også er universitetsansatt og homofil, skrev i Dagbladet i 2005: «Er det riktig å bruke alle våre krefter på å kjempe frem rettigheter som bare vil være aktuelle for en forsvinnende liten del av den homofile befolkning, og som, i tilfellet adopsjon, vil ha veldig liten praktisk betydning?»

Dag Øistein Endsjø retter sitt skyts mot kristne. De sier nei til ekteskap mellom homofile fordi de mener kjærlighet mellom mennesker av samme kjønn er av «det onde». Sitatet mener han å finne hos Bjørgvin bispedømmeråd – men det er et konstruert sitat tilpasset Endsjøs propaganda.

Saken er den at mange sier nei til en kjønnsnøytral ekteskapslov fordi de innser at det innebærer en radikal omdefinering av verdens viktigste samfunnsinstitusjon. I Frankrike – Europas mest sekulariserte land – sa en offentlig kommisjon i fjor nei til kjønnsnøytrale ekteskap og adopsjonsrett for homofile. Argumentasjonen var på ingen måte bibelsk eller kristen. Derimot mente kommisjonen at det var i strid med barns rettigheter hvis staten skulle ta fra dem muligheten til å vokse opp med en far og en mor. Et annet viktig argument var mangelen på god forskning om temaet.

Det finnes i dag mange grenser rundt ekteskapet. Ekteskapsalderen er 18 år. Man kan ikke gifte seg med mennesker i nær slekt. Det er forbudt å ha flere ektefeller. Endsjøs argumentasjon innebærer en protest mot alle slike kriterier - for øvrig helt i tråd med LLHs ideologi. Hans tilnærming er et rop etter anarki: Det skal ikke være en eneste begrensning rundt ekteskapet. Unge Venstre vedtok høsten 2006 at polygamiet bør legaliseres. TV-serien Big Love på TV-Norge forteller om en moderne polygamist som synes det er et ja til kjærligheten å ha tre koner – det samme synes tydeligvis konene. Kan Endsjø annet enn å la seg begeistre over at ekteskapet blir utvidet på en slik måte?

Det smaker av manipulerende hersketeknikk når Endsjø hevder at det er rasistisk å ville bevare ekteskapet som en samlivsform mellom mann og kvinne. Enkjønnet og tokjønnet samliv er nemlig ikke det samme, og vil heller aldri bli det.