LEDER

Klima:

Pinlig slapt av Erna

Dagbladet mener: Ingen vil si «look to Norway» etter ukas klimatoppmøte i FN.

Ingenting å le av: Statsminister Erna Solberg og klimaminister Ola Elvestuen må møte klimakrisen med mer alvor enn de gjorde under ukas toppmøte i FN. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
Ingenting å le av: Statsminister Erna Solberg og klimaminister Ola Elvestuen må møte klimakrisen med mer alvor enn de gjorde under ukas toppmøte i FN. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

FNs generalsekretær, António Guterres, har erklært klimakrise, og tordnet denne uka til verdens statsledere om å ta et krafttak og faktisk øke ambisjonene i tråd med Parismålene. Før toppmøtet i New York kom han med fire harde krav om utslippskutt til medlemslandene, og en advarsel:

Ingen får tale uten å legge frem planer for kraftigere utslippskutt.

Statsminister Erna Solberg svarte på utfordringen med en retorisk finte og vage løfter. I talen sa hun at «vi trenger å trappe opp, øke og oppskalere», men spesifiserte ikke nye mål, slik hun lovet å gjøre for under et år siden.

Med tanke på den dype krisen verden opplever, var det sørgelig slapt fra statsministeren. Innsatsen bak havpanelet er det eneste hederlige unntaket.

Solberg forsvarer seg med at det hun presenterte «er nytt i den internasjonale konteksten.» Det er en unnskyldning som ikke bør lure noen.

Faktumet er at Norges foreløpige «økte ambisjon» er å kutte fem prosent mer, i den ene halvdelen av Norges utslipp som kommer fra transport, landbruk, bygninger og avfall.

Der Greta Thunberg og António Guterres, på skuldrene av tiår med klimaforskning, ber om ambisiøse planer for en fundamental samfunnsendring, svarer Norge med å flikke forsiktig på et mål, som uansett ikke er mer forpliktende enn at hvis vi synes det blir vanskelig, kan vi betale for at kuttene tas et annet sted i EU.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer