Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Klima:

Pinlig slapt av Erna

Dagbladet mener: Ingen vil si «look to Norway» etter ukas klimatoppmøte i FN.

Ingenting å le av: Statsminister Erna Solberg og klimaminister Ola Elvestuen må møte klimakrisen med mer alvor enn de gjorde under ukas toppmøte i FN. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
Ingenting å le av: Statsminister Erna Solberg og klimaminister Ola Elvestuen må møte klimakrisen med mer alvor enn de gjorde under ukas toppmøte i FN. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer
Leder

FNs generalsekretær, António Guterres, har erklært klimakrise, og tordnet denne uka til verdens statsledere om å ta et krafttak og faktisk øke ambisjonene i tråd med Parismålene. Før toppmøtet i New York kom han med fire harde krav om utslippskutt til medlemslandene, og en advarsel:

Ingen får tale uten å legge frem planer for kraftigere utslippskutt.

Statsminister Erna Solberg svarte på utfordringen med en retorisk finte og vage løfter. I talen sa hun at «vi trenger å trappe opp, øke og oppskalere», men spesifiserte ikke nye mål, slik hun lovet å gjøre for under et år siden.

TRUMP: Statsminister Erna Solberg mener USAs president, Donald Trump, sjikanerer den svenske klimaktivisten Greta Thunberg (16). Video/reporter: Vegard Kvaale / Dagbladet Vis mer

Med tanke på den dype krisen verden opplever, var det sørgelig slapt fra statsministeren. Innsatsen bak havpanelet er det eneste hederlige unntaket.

Solberg forsvarer seg med at det hun presenterte «er nytt i den internasjonale konteksten.» Det er en unnskyldning som ikke bør lure noen.

Faktumet er at Norges foreløpige «økte ambisjon» er å kutte fem prosent mer, i den ene halvdelen av Norges utslipp som kommer fra transport, landbruk, bygninger og avfall.

Der Greta Thunberg og António Guterres, på skuldrene av tiår med klimaforskning, ber om ambisiøse planer for en fundamental samfunnsendring, svarer Norge med å flikke forsiktig på et mål, som uansett ikke er mer forpliktende enn at hvis vi synes det blir vanskelig, kan vi betale for at kuttene tas et annet sted i EU.

Verken regjeringens retorikk eller faktiske politikk holder mål.

Det er synd det ble slik for Solberg og regjeringen. Toppmøtet i New York var den første testen på om verdens ledere virkelig har forstått hvilken enorm endring de må igangsette og lede de kommende åra. Alvoret i situasjonen har ikke sunket inn på toppen av regjeringen ennå.

KLIMASTREIKENS MOR: Da Greta Thunberg droppet skolen og satte seg ned foran Riksdagen, våknet hele verden. Video: AP, NTB og Dagbladet. Vis mer

Nå må resten av det politiske Norge stille spørsmålet om hva vi skal gjøre framover. Mye tyder på at vår tradisjonelle måte å tenke klimapolitikk på, der vi setter ambisiøse langsiktige mål, som oppfylles gjennom utslippshandel framfor reell endring av samfunnet, næringsstrukturen og måten vi lever på, tilhører en tidligere æra.

Selv om kvotesystemet fortsatt er en viktig del av verktøykassa globalt, trenger vi troverdige og gjennomarbeidede planer for å kutte Norges utslipp til null så raskt som mulig. Fram til Erna Solberg kan levere det, er det ingen som kommer til å si «look to Norway» fra New York.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling