Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Pinlig snille spørsmål fra aktoratet

Dommeren overtok eksaminasjonen av Cappelen.

FORHANDLET: Gjermund Cappelen har stilt en rekke krav til politiet. Foto: NTB Scanpix
FORHANDLET: Gjermund Cappelen har stilt en rekke krav til politiet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

«Jensen møtte på en måte fire aktorer som sørget for at han ble grundig spurt ut, ikke minst om innholdet i tekstmeldingene. Har dere tenkt til å eksaminere Cappelen på samme måte? Eller må vi gjøre det?»

Det var rett og slett pinlig da Kim Heger avbrøt statsadvokat Lars Erik Alfheim i går. Påtalemyndigheten brukte imaginære boksehansker mot Eirik Jensen, men tar i Gjermund Cappelen med silkehansker.

Jensen har blitt grillet i vitneboksen gjennom tre uker. Først og fremst av Spesialenhetens Kristine Schilling, men også av hennes kollega Guro Glærum Kleppe og statsadvokat Alfheim selv. I tillegg fungerer Cappelens forsvarer Benedict de Vibe som aktoratets støtte i denne saken. De har mistenkeliggjort at Jensen ikke husker detaljer om tekstmeldinger, møter og kontantinnskudd ti år tilbake i tid. Stilen har konsekvent vært konfronterende og aggressiv, aktoratet har for eksempel flere ganger mot tiltaltes vilje navngitt barna hans og adresser i åpen rett.

Aktors utspørring av Cappelen er vennlig og forsiktig. Alfheim tiltaler storsmugleren konsekvent ved fornavn, stiller åpne spørsmål og lar ham slippe unna med ulne svar. De få ubehagelige spørsmålene blir både varslet på forhånd og sluppet raskt. Statsadvokaten viser på alle praktiske måter at aktoratet ikke har interesse av å stille Gjermund Cappelen til veggs.

Dealen ble inngått allerede i første avhør. Når Cappelen i retten blir spurt om andre samarbeidspartnere enn Jensen, nekter han konsekvent å svare. Han forklarer seg detaljert om politimannen, men også om hvordan han forhandlet med politiet før han gikk med på å gi dem informasjon.

Uker før rettssaken benektet hans forsvarer at det har vært noen avtaler eller «kjøpslåing i det hele tatt». I går sa Benedict de Vibe til retten at:

«Første avhør startet med at det ikke ville bli navngitt leverandører eller andre ut over dem som allerede var pågrepet. Det var en forutsetning at man ikke skulle bruke dette til å utvide saken mot andre.»

Kynismen er forbløffende. Cappelen brukte flere ganger sønnen som kurer for narkogjelden sin. Han er dømt til halvannet år i fengsel etter å ha blitt trukket inn i farens virksomhet. Cappelens samboer ble også først arrestert, og avlytting tyder på at de to diskuterte virksomheten. Et av Cappelens krav til politiet var at hun skulle slippe fri. Saken mot henne har etter det blitt henlagt. Statsadvokat Alfheim har åpent innrømmet at det å «tyste» på Jensen kan gi Cappelen mindre straff. Nettopp derfor er straffeutmålingen fra den såkalte oppbevaringssaken utsatt til denne.

Slike avtaler imponerer ikke Heger, som stadig understreker at det nå er alvor og ikke tid for noe «dealing og wheeling». Gjentatte ganger tok dommeren i går over utspørringen. Hegers spørsmål var de mest omfattende, detaljerte og kritiske. Eksaminasjonen avslørte at verken Jensen eller Cappelen visste nøyaktig når og hvor trailerne med hasj egentlig ankom landet. Typisk ble konklusjonen at storsmugleren egentlig ikke husket hva som hadde skjedd og at tekstmeldingenes innhold både var og er uklare. Også for Cappelen.

Jensens forsvarer John Christian Elden mener avtalen mellom påtalemyndigheten og Cappelen er lovstridig. Det blir i så fall opp til dommerne å håndtere. Uansett framstår aktors utspørring av storsmugleren som pinlig snill.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media