DEBATT

Debatt: Strømkablene

Pinlig strømbløff fra Frp

Tidligere olje- og energiminister Tord Lien (Frp) sa det rett ut: Han ville ha opp strømprisen. Nye eksportkabler skulle bli et viktig virkemiddel for dette.

DOBBELT BOMSKUDD: Rødt foreslo allerede i februar 2018 at Oslo kommune skulle stanse NorthConnect. ECO Energi, heleid av kommunen, er nemlig en av fire eiere bak. Hvis kommunen ikke fikk gjennomslag, foreslo Rødt at vi skulle selge oss ut. Forslagene fikk bare Rødts tre stemmer i bystyret. Alle andre stemte mot, Frp inkludert. Solvik-Olsens parti sikret flertall for prosjektet, ikke Rødt.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DOBBELT BOMSKUDD: Rødt foreslo allerede i februar 2018 at Oslo kommune skulle stanse NorthConnect. ECO Energi, heleid av kommunen, er nemlig en av fire eiere bak. Hvis kommunen ikke fikk gjennomslag, foreslo Rødt at vi skulle selge oss ut. Forslagene fikk bare Rødts tre stemmer i bystyret. Alle andre stemte mot, Frp inkludert. Solvik-Olsens parti sikret flertall for prosjektet, ikke Rødt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Rødt har konsekvent forsøkt å stanse utbygging av nye eksportkabler for strøm, både i bystyret i Oslo og på Stortinget. Frp har konsekvent gått mot.

Bjørnar Moxnes.
Bjørnar Moxnes. Vis mer

Frp-nestleder og amerikafarer Ketil Solvik-Olsen prøver å gi Rødt skylda for at Oslo kommune ikke stanser NorthConnect, en eksportkabel for strøm som skal gå fra Norge til Skottland. I samme åndedrag prøver han å frikjenne regjeringa for arbeidet med nye eksportkabler.

Dette er et dobbelt bomskudd. Fakta i saken er at Rødt allerede i februar 2018 foreslo at Oslo kommune skulle stanse NorthConnect. ECO Energi, heleid av Oslo kommune, er nemlig en av fire eiere bak. Hvis kommunen ikke fikk gjennomslag, foreslo Rødt at vi skulle selge oss ut. Forslagene fikk bare Rødts tre stemmer i bystyret. Alle andre stemte mot, Frp inkludert. Solvik-Olsens parti sikret flertall for prosjektet, ikke Rødt.

Rødt foreslo på Stortinget i januar 2018, å stanse konsesjonsbehandlinga av NorthConnect. Dette fikk bare støtte fra Senterpartiet og SV. Frp stemte mot, sammen med de andre regjeringspartiene, Arbeiderpartiet og MDG.

Vår kraftkrevende industri eksporterer for over hundre milliarder i året, skaper tusenvis av arbeidsplasser, grunnlag for næringsutvikling i framtidsrettede bransjer og bosetting langs kysten. Flere eksportkabler truer industrien og forsyningssikkerheten. Vi selger ut norsk kraft og får europeiske strømpriser i retur.

Tidligere olje- og energiminister Tord Lien (Frp) sa det rett ut: Han ville ha opp strømprisen. Nye eksportkabler skulle bli et viktig virkemiddel for dette. Og han fratok Statnett monopol på å bygge kablene, så NorthConnect-prosjektet ble mulig.

Frp har vært pådrivere for økt strømpris og eksportkabler.

Kort oppsummert: En pinlig strømbløff fra Frp og Solvik-Olsen.

I tillegg har flere Frp-ministere i vinter vist en arrogant holdning overfor alle som sliter med høye strømregninger. Rødt har tatt til orde både for strakstiltak for dem som rammes hardest og en mer rettferdig elavgift. Siv Jensen har avfeid forslagene med å vise til gamle skattekutt, som mest av alt har kommet de rikeste til gode. Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg har forsvart økte momsinntekter til staten og gjemt seg bak at markedet avgjør. Frp hevder å være for folk flest, men fører i virkeligheten en politikk som rammer både industrien og husstandene i Norge.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer