Pinlig

Luciano Pavarottis tid er snart forbi. I går sviktet stemmen ham fullstendig, og dermed endte konserten i Vigelandsparken opp som en ydmykende forestilling. Nå er det på tide at «Kongen av den høye C» abdiserer.

Norge ble snytt

At fenomenet Pavarotti er større enn stemmen, er alment kjent. Men at avstanden skulle være så forsmedelig stor, kom som en gedigen overraskelse. Ikke bare på de 15 000 publikummerne, men også på hovedpersonen selv.

Fortvilelsen sto nærmest å lese i blikket til Pavarotti da stemmen sviktet i full offentlighet mens publikum holdt pusten i håp om at ikke ydmykelsen skulle bli total for den 63 år gamle tenoren. Det ble den.

Pavarotti fortvilte

Konserten begynte så strålende. Selv sola skinte. Men allerede fra første arie var det klart at noe var galt. Skrekkelig galt. Fortvilelsen sto å lese i øynene til Pavarotti mens han sang fra Puccinis «Tosca».

Verdens største operastjerne gjennom tidene kremtet på innpust og så slett ikke ut til å trives. Men han gjennomførte to arier fra operaen før han ristet på hodet og overlot scenen til verdenskoret og mer Puccini i «Madame Butterfly».

Under neste nummer, Massenets «Werther», sviktet stemmen for alvor. Tenoren stirret stivt framfor seg mens han haltet seg gjennom arien. Etterpå ventet han ikke engang på applausen før han tok ordet.

- Jeg kan ikke fortsette på denne måten. Hør, jeg kan nesten ikke snakke, sa Pavarotti med tørr, sår stemme og pekte ulykkelig mot sitt eget strupehode, tydelig preget av situasjonen.

Vil tilbake

Resten av konserten ble en svært amputert musikalsk opplevelse, selv om Pavarotti viste publikum den ære å komme på scenen igjen til tross for at stemmen var sterkt redusert. Aldri har jeg hørt opera vært sunget med større forbehold og kraftløsthet enn under de partiene hvor Pavarotti sparte stemmen. Og selv der han ikke sparte stemmen måtte supertenoren gi tapt. Under avslutningsnummeret «O Sole Mio», operasviske numero uno, fant «Kongen av den høye C» det best å overlate den høye C-en til koret. Dermed var fiaskoen fullendt. Pavarotti lovte å komme tilbake. Jeg håper nesten at han lar det være.

SPRAKK SÅ DET SANG: Utendørskonserten med Luciano Pavarotti og det 520 mann sterke verdenskoret i Vigelandsparken ble en gedigen skuffelse.