LEDER

Pinlige affærer

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Dagbladet har de siste dagene avslørt hvordan forretningsmennene og kjendismilliardærene Petter Stordalen og Jens Ulltveit-Moe har brukt renholdsfirmaer med underbetalte ansatte i sine selskaper Burger King og Annen Etage.

En tidligere ansatt forteller at hun vasket svart for firmaet Extra Rent for helt ned til 87 kroner timen i restauranten Annen Etage, som Stordalen er styreleder for. Hos Burger King, som Ulltveit-Moe eier gjennom Umoe Restaurants, har Arbeidstilsynet for andre gang på tre år avdekket det de mener er ulovlige forhold. Renholdere forteller at de har jobbet for så lite som 36 kroner timen for firmaet Nenad Renhold. Firmaet nekter for å ha gjort noe galt.

Alle oppdragsgivere er lovpålagt å sjekke at selskapene de kjøper tjenestene av, følger loven. Dermed er Stordalen og Ulltveit-Moe i trøbbel. De to forretningsmennene forholder seg ulikt til sakene. Petter Stordalen har erkjent rutinesvikt og lovet å ordne opp. Jens Ulltveit-Moe mener han har gjort det han skal, men at han er blitt lurt av renholdsselskapet. Men LO og NHOs dom over de to forretningsmennene er nådeløs: De burde ha skjønt at regnestykkene ikke gikk opp. NHO har til og med laget en egen kalkulator til hjelp for medlemmene sine, der de kan finne ut hvor mye de bør betale dersom renholdsavtalen skal være lovlig og innenfor tariff.

Sakene må være ekstremt pinlige for to av Norges fremste næringslivsledere, som har rykte på seg for å være seriøse skapere av arbeidsplasser og som gjerne trekkes fram i offentligheten når næringspolitikk og samfunnsansvar diskuteres. Jens Ulltveit-Moe er på toppen av det hele tidligere NHO-president. De to bør sørge for at slikt ikke skjer igjen. Det er knusende for omdømmene deres dersom de får på seg at de beriker seg selv ved å utnytte andre.

Svart arbeid og underbetaling utbredt, særlig i bransjene renhold, bilvask, uteliv og bygg. Fagforeningene mener at det eneste som hjelper mot sosial dumping, er høye, avskrekkende bøter. Det støtter vi. Det er ikke riktig at den som utnytter andre, skal vinne og beholde gevinsten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer