Pinlige politikerskandaler i spennende klimathriller

God thriller om klimakvoter og tvilsomme meklere.

Oslo, 20080108. De fire mestselgende debutantene i 2007 er alle menn med bakgrunn fra næringslivet: F.v. Erik Grønner, Roger Pihl, Jens Frydenlund og Sturle Brustad. 

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Oslo, 20080108. De fire mestselgende debutantene i 2007 er alle menn med bakgrunn fra næringslivet: F.v. Erik Grønner, Roger Pihl, Jens Frydenlund og Sturle Brustad. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Den norske regjeringen har lenge hatt som målsetting å være flinkest i miljøklassen, men i strevet for å få brukt noen milliarder på flyktige klimakvoter, roter politikerne seg inn i et par skandaleprosjekter, som kan bli svært pinlige for alle involverte.

Store pengerDet er fiksjon, men det meste av innholdet i Erik Grønners nye thriller kunne vært hentet fra virkeligheten. For internasjonal klimakvotehandel dreier seg om store penger, og store penger lokker alltid til seg såkalte useriøse aktører. Og når det i tillegg har vært mye hemmelighold fra departementenes side, er det ikke rart at en spenningsforfatter lar seg lokke av stoffet.

Lysskye forretningerSosialøkonomen Bruno Grimsrød er blitt avdelingsdirektøri Finansdepartementet, med ansvar for å kvalitetssikre klimakvoteprosjektene. Det haster med å få brukt det lovede milliardbeløpet i tide, og når byråkratene tips om et mulig prosjekt i Russland, biter Grimsrød ivrig på. Kjøpet organiseres gjennom det lille firmaet Miljømegleren, som ledes av Ditlef Høyer, en lurvete tidligere finansmekler. Men både Grimsrød og Høyer er under press fra hver sin kant,og ikke alt tåler å komme ut i dagslys.

KjenningerAndre medvirkende er kjenninger fra Erik Grønners debutthriller «Brent B», som eks-Statoil-sjef Hanne Glittra og miljøvernforkjemperen Liv Roaldsen.

I tillegg har boka et sideplott om en genial norsk forsker som gjør en oppdagelse som vekker interesse i et suspekt miljø i Italia.

«Klima X» er en god oppfølger til den meget imponerende debutboka, og Grønner skriver med både innsikt og humor om det som kan skje når staten skal handle stort i klimakvoter og det står politisk prestisje på spill.

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 31. august 2009.

Pinlige politikerskandaler i spennende klimathriller

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer