Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tomme kirkebenker

Pinsevenner i festrus?

Pinsen er kirkens glemte høytid.

TOMT: Vil det være tomt på kirkebenkene denne pinsen? Illustrasjonsfoto av Lyngdal Kirke.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TOMT: Vil det være tomt på kirkebenkene denne pinsen? Illustrasjonsfoto av Lyngdal Kirke. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De aller fleste av oss er pinsevenner- venner av pinsen og det høytiden står for. Men varme og høytrykk er vel det som betyr noe for mange når vi feirer pinse, kirkens glemte høytid. For det er ikke uten grunn pinsen blir kalt for den glemte høytid. De fleste vet fremdeles hvorfor vi feirer jul. I følge meningsmålinger er det langt færre som vet hvor vi har påske. De aller fleste i det sekulariserte Norge blir svar skyldig hvis de ble spurt oss hvorfor vi feirer pinse.

Pinsen er kirkens fødselsdag. Og det gikk ikke så stille for seg som når en norsk folkekirkemenighet feirer gudstjeneste i pinsen. Et hvert folkeslag har sine fester. Vi kjenner indianske og eskimoiske fester.

Og vi kjenner fester fra vår egen kultur som jødiske fester. Det skulle være en grunn for å feste. Ofte var en av grunnene til å minnes sin fortid og historie som vår 17.mai. Og det var en anledning til å komme sammen. Og det hørte med til festens vesen at den ofte rykket deltakerne ut av hverdagen. Man hadde en intens opplevelse som om man var i rus.

Når kirken feirer sin fødselsdag og inviterer til fødselsdag 1.pinsedag, er det et fåtall som ønsker å delta i feiringen. Det er langt mellom fulle gudshus som vekker begeistring og skaper liv i norske bygder og byer denne pinsen. Og det sosiale samværet opplever de fleste i skog og mark, på badestranden eller på en uterestaurant. Det er nemlig ikke så viktig å høre til i et menighetsfellesskap. Så de fleste pinsevenner vil nok også i år oppleve pinsedagene som en langhelg hvor varmfronter forbindes med noe helt annet enn åndens ild og et fellesskap som varmer. Men la oss som samme pinsevenner åpne opp og slippe livet til hos oss selv og i miljøer som er preget av angst og usikkerhet!

Hele Norges coronakart