«Pionér» ettertraktet i Cannes

- På samme nivå som «Hodejegerne».

(Dagbladet): - Det er kjempehyggelig. Filmen går unna som varmt hvetebrød, sier produsent Christian Frederik Martin til Dagbladet på telefon fra Cannes.
 
Han er strålende fornøyd med at rettighetene til å vise Erik Skjoldbjærgs kommende spenningsfilm «Pionér», nettopp er blitt solgt til England, Benelux-landene, Japan og Sør-Korea.

Martin er blant flere i produksjonsteamet som er i den franske filmbyen for å forsøke å selge «Pionér» på det internasjonale kinomarkedet.

Ny «Hodejegerne»? Filmen, med Aksel Hennie i hovedrollen, handler om de første nordsjødykkerne, og allerede i februar åpnet distribusjonsselskapet Magnolia pictures lommeboka og sikret seg rettighetene til å vise filmen i USA.

- Prismessig har vi lagt oss på det samme nivået som da vi var i Cannes med «Hodejegerne», og interessen viser at det er minst like høye forventninger til «Pionér», sier produsenten.

- Betyr det at «Pionér» kan bli Norges neste store internasjonale filmsuksess?

- Det er jo lov å håpe. Det er en god buzz rundt filmen her nede, og flere av visningene har vært så fulle at folk ikke har kommet inn.

Morten Tyldums filmatisering av Nesbø-boka «Hodejegerne» ble solgt til over 50 land, ble vist på flere internasjonale filmfestivaler og vant tidligere i år prisen for beste thriller under prestisjetunge Empire-awards i England.  

- Eksotisk Martin sier at de i tillegg til avtalene som er gjort, er i forhandlinger med aktører fra flere andre land over hele verden. Han regner med at flere avtaler går i boks om ikke lenge.

- Det viktigste er at vi allerede har fått avtaler med flere av de store kinomarkedene i verden. Da kommer andre gjerne etter, sier han.

- Hva er det med «Pionér» som interesserer folk i Cannes?

- Jeg tror det er kombinasjonen av Norges velkjente oljerikdom, og det at veldig få faktisk vet hvordan vi fikk tak i olja. Det er noe eksotisk over det, og så har jo Erik laget en fryktelig spennende film av det.

PÅ ROLLELISTA: Aksel Hennie og Wes Bentley. Foto: Erik Aavatsmark / Friland Produksjon AS
PÅ ROLLELISTA: Aksel Hennie og Wes Bentley. Foto: Erik Aavatsmark / Friland Produksjon AS Vis mer

«Pionér» har premiere i Norge 30. august.

- Jævlig heldig Da Dagbladet møtte Hennie forrige måned, kunne han ikke få uttrykket nok hvor mye «Pionér» betyr for ham.

- Når det kommer til arbeidet mitt, er jeg utrolig takknemlig og føler meg veldig «blessed». At jeg har et publikum som er interessert, er den eneste grunnen til at jeg driver med det jeg driver med. Jeg føler meg jævlig heldig, virkelig, sier Hennie.

Filmen tar for seg begynnelsen av det norske oljeeventyret, der Hennie spiller nordsjødykkeren Petter Jensen. Skuespilleren mente at rollen er den mest fysiske han har hatt noensinne.

Bart Blant annet har han selv fått prøvd seg som dykker, helt nede på 60 meter. I forkant av innspillinga gikk Hennie ned 10 kilo, og både på hodet og på overleppa fikk håret vokse fram.

- Jeg elsker å gå gjennom forandringer, gro ut hår og bart, og å forandre kroppen. Jeg følte meg ganske annerledes med den barten, men det er en god følelse å føle seg ræva privat og så kjenne at karakteren elsker hvordan han ser ut.

REGISSØR: Eirik Skjoldbjærg. Christin Schwarzer / Friland AS
REGISSØR: Eirik Skjoldbjærg. Christin Schwarzer / Friland AS Vis mer