«Pionér»-skuespillere på plass i Toronto

Fire norske filmer blir vist i kveld.

OPPDRIFT I TORONTO: «Pionér»-skuespillerne David Jørgensen (til venstre) og André Eriksen sammen med Stine Helgeland fra Norsk filminstitutt er på den viktige filmfestivalen. - Norge er her med fire filmer, slår Helgeland fornøyd fast. Foto: Jakob Berg, Norsk filminstitutt
OPPDRIFT I TORONTO: «Pionér»-skuespillerne David Jørgensen (til venstre) og André Eriksen sammen med Stine Helgeland fra Norsk filminstitutt er på den viktige filmfestivalen. - Norge er her med fire filmer, slår Helgeland fornøyd fast. Foto: Jakob Berg, Norsk filminstituttVis mer

TORONTO/OSLO (Dagbladet): Norge er det nordiske landet som deltar med flest filmer på filmfestivalen i Toronto.

Viser muskler Fire filmer, hvorav tre er med i det offisielle programmet - og den fjerde, Erik Poppes «Tusen ganger god natt» med blant annet Juliette Binoche, er på lukket markedsvisning.

De tre er Lars Daniel Krutzkoff Jacobsens «De Umoralske», Iram Haqs «Jeg er din» og Erik Skjoldbjærgs «Pionér».

I kveld blir blir filmene vist for publikum og oppkjøpere. Et 20-talls skuespillere, regissører og produsenter knyttet til filmene er på plass i den kanadiske festivalbyen - i tillegg til en rekke norske filmbransjefolk.

Uten Aksel Hennie - Aksel Hennie kunne dessverre ikke komme. Han er en superstjerne her i Toronto på grunn av «Hodejegerne» og «Max Manus», sier lanseringsdirektør i Norsk filminstitutt, Stine Helgeland.

Hennie er for tida i Ungarn, der han spiller inn «Hercules». Hun forteller at Hennies deltakelse i Toronto har vært viktig for at han har fått et navn i USAs filmverden.

«Alle» er i Toronto - Filmfestivalen i Toronto er en av verdens største, og den ledende sammen med Venezia, Cannes og Berlin - og den blir stadig viktigere. Flere tusen kjøpere kommer, inkludert de store distributørene i verden, opplyser Helgeland.

Men hun legger til at det er stor konkurranse om oppmerksomheten blant deltakere fra hele verden.

- Alle som betyr noe, er i Toronto, sier Helgeland, som legger til at publikum møter regissør og skuespillere etter visning - noe som er inkluderende og skaper gode relasjoner.

Feirer med fest Erik Poppe fikk pris i Montreal tidligere denne uka for «Tusen ganger god natt», noe som gir ham ekstra medvind i Toronto. Erik Skjoldbjærg har vist filmer i Toronto to ganger tidligere: «Prozac Nation» og «Insomnia».

- Å få være her med «Pionér», er helt fantastisk. Dette skal vi feire med fest i helga, sier David Jørgensen, som spiller dykker sammen med André Eriksen og Aksel Hennie.

RØD LØPER: På premieren for den norske filmen Pioner med bl.a Aksel Hennie for en uke siden i Oslo. Foto: Bjørn Langsem
RØD LØPER: På premieren for den norske filmen Pioner med bl.a Aksel Hennie for en uke siden i Oslo. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Stine Helgeland forteller at Toronto er et bra sted å være for norske talenter og debutanter:

- Iram Haq viser sin debutfilm her, og det er et veldig bra sted å bli oppdaget på.

«JEG ER DIN»:   Iram Haqs spillefilmdebut - her med kulturminister Hadia Tadjik. Foto:Thomas Rasmus Skaug
«JEG ER DIN»: Iram Haqs spillefilmdebut - her med kulturminister Hadia Tadjik. Foto:Thomas Rasmus Skaug Vis mer