Islands Eurovision-stunt

Pipekonsert etter Islands Eurovision-stunt

Viste palestinske flagg på direkten.

SJOKKERTE: Den islandske gruppa Hatari. Skjermdump NRK
SJOKKERTE: Den islandske gruppa Hatari. Skjermdump NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEL AVIV/OSLO (Dagbladet): Lørdagens Eurovision-finale har vært omstridt, blant annet fordi den skjer i en periode da konflikten mellom Israel og militante palestinere på Gaza er mer intens enn på lenge, med dødelige grensetrefninger og store demonstrasjoner samt rakettoppskytning.

Krigshandlinger mellom Hamas og Israel var den store bekymringen.

Islands Hatari ble nummer ti i lørdagens finale. Men det var et opptrinn under poengutdelingen som vekket oppsikt:

Trioen holdt opp palestinske flagg, til pipekonsert fra salen. Stuntet er et klart pek til den politiske situasjonen i området. Videoer på sosiale medier viser at flaggene ble fjernet av vakter på stedet.

STUNT: Det islandske bandet Hatari gjennomførte et politisk stunt under lørdagens Eurovision-finale. Tre dager tidligere hintet de om stuntet overfor Dagbladet. Video: Christian Roth Christensen / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Lå i lufta

Hatari, bestående av Klemens Nikulásson Hannigan, Matthías Tryggvi Haraldsson og Einar Hrafn Stefánsson, endte på tiendeplass i konkurransen med 234 poeng. Nederland stakk av med seieren, mens norske Keiino endte på femteplass etter å ha fått flest stemmer fra folket.

HATARI: Matthias Haraldsson og Klemens Hannigan. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
HATARI: Matthias Haraldsson og Klemens Hannigan. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

Morgunblaðið, Islands største avis, melder at den norske Eurovision-sjefen Jon Ola Sand, umiddelbart skal ha tatt en prat med islendernes turleder, Felix Bergsson.

Bergsson sier til avisa at han ikke vet om stuntet vil få noen reaksjoner. Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra Sand.

- Det var artistene som bestemte seg for å gjøre dette. Og det respekterer vi. Det har nok ligget litt i lufta. De ønsket å komme med et budskap, og det klarte de, sier han til Morgunblaðið.

Hintet om stunt

Overfor Dagbladet har gruppa tidligere hintet om at de ville komme med et politisk stunt under konkurransen.

PROTEST: Etter Eurovision-finalen så Hataris offisielle Instagram-konto slik ut. Skjermdump
PROTEST: Etter Eurovision-finalen så Hataris offisielle Instagram-konto slik ut. Skjermdump Vis mer

- Vi forstår og støtter ønsket om boikott. Reglene i Eurovision sier at om et land bestemmer seg for å delta, kommer noen til å sendes. Om ikke oss, så ville det vært noen andre. Vi følte at vi hadde redskapene til å gjøre arrangementet politisk og snakke om motsetningene vi ser, sa Matthias Haraldsson til Dagbladet.

Og fortsetter:

- Eurovision skal ikke være politisk, men når det arrangeres i denne politiske konteksten, har vi redskapene til å bidra i debatten. Vi følte at det ville vært bortkastet om alt gikk som vanlig.

I forkant av konkurransen har også Hatari reist rundt i Israel for å se hvordan israelere og palestinere lever. Da Dagbladet møtte Hatari torsdag, avviste de ikke ryktene om at et slik stunt kunne forekomme.

- Vil vi få se noen overraskelser på lørdag?

- Det er konfidensielt, enn så lenge, svarte de da.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer