Pippi Langstrømpe anklages for rasisme

Svensk helt i hardt vær.

SVARTE BARNESLAVER: En gardin med dette motivet har skap voldsomme reaksjoner i Sverige. - Barneslaver, sier kritikerne.
SVARTE BARNESLAVER: En gardin med dette motivet har skap voldsomme reaksjoner i Sverige. - Barneslaver, sier kritikerne.Vis mer

Firmaet Astrid Lindgrens Värld (ALV) stopper salget av en gardin der svarte barn vifter med store blad for å behage Pippi Langstrømpe.

Det melder SR og flere andre svenske medier.

Svarte barneslaver Mange er sinte og reagerer med avsky på gardinene, som de mener uttrykker rasisme - og krever svar av ALV på hvorfor de har valgt dette motivet på en barneromsgardin.

- Dette er svarte barneslaver, hevder kritiske røster.

- Det er helt forferdelig. Et typisk rasistisk bilde fra koloniseringen, med barn som slaver for Pippi, sier en av de mange som reagerer, Emilie Abrahamsson til SR.

Stopper salget «Så ufølsomt som overhodet mulig». «Dette er helt sykt og ubegripelig. Hva tenker ALV på - og hva er begrunnelsen?» «Helt sanseløst». Slik lyder ulike reaksjoner på ALVs facebooksider.

Siden denne nyheten sprakk i helga, har Astrid Lindgrens Värld (ALV) stoppet salget av gardina.

- Vi så ikke dette og vi tenkte ikke tanken. Men jeg ser at motivet er uheldig, sier Ove Olsson, salgssjef i ALV - og lover alle som har kjøpt gardina penger tilbake.

Negerprinsesse Det er ikke første gang den mer enn femti år gamle barnehelten havner i rasismebråk. Opprinnelig var Pippi negerprinsesse og faren, Kaptein Efraim Langstrømpe, er negerkonge.

Her fra en sak i Dagbladet i 2006.

NRK barnetimen bestemt i 2005 seg for å erstatte «negerkonge» med «sydhavskonge» i nye hørespill med verdens sterkeste og tøffeste jente, sjefen i Villa Villekulla. Ledelsen i Barnetimen mener at neger ikke er det inkluderende og rette uttrykket for barn.