Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Pippis pappa ikke negerkonge lenger

Ikke bra for barna, mener NRK.

(Dagbladet.no): Da Pippi Langstrømpe ble født under den andre verdenskrig, hadde hun en negerkonge til far. Kaptein Efraim Langstrømpe var både negerkonge og sjørøver, og idolet til verdens sterkeste jente, som har full kontroll på de voksne.

Men nå har NRK Barnetimen tatt fra Pippi hennes originale negerkonge-pappa og erstattet han med en sydhavskonge. Begrepet neger er ekskluderende for dagens barn, mener prosjektleder for NRK Barnetimen, Vibeke Fürst-Haugen.

Hun sier til NRK Kulturnytt at Barnetimen også har fjernet neger fra et annet hørespill som kommer i ny drakt.

- Nå i det siste har vi fjernet ordet neger fra to litterære produskjoner. Historien er like god og mer tilgjengelig for barna i dag, sier Fürst-Haugen, som mener at et slikt ord forstyrrer historien.

Nei fra Vinje

Språkprofessor Finn-Erik Vinje synes ikke noe om at Barnetimen tukler med begrepene i et slikt verk.

- Det er en måte å sette seg inn i den  kulturelle bakgrunnen å tilegne seg språket som det gjelder i de eldre tekstene. Jeg kan ikke skjønne at  at det skal være skadelig for barn å høre om negerhøvdinger og negerlandsbyer, sier Vinje.

Sydhavskonge

Men uansett - når Pippi nå skal forklare vennene Tommy og Annika hvorfor det er hun som regjerer i Villa Villekulle, kommer hun til å si:

 PIPPI OG HERR NILSSON:  I Nationaltheatrets siste oppsetting av Pippi Langstrømpe, går Pippi (Henriette Steenstrup) gjenom livets utfordringer med med sin gode venn, apekatten Herr Nilsson (Jan Gunnar Røise). Foto: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX
PIPPI OG HERR NILSSON: I Nationaltheatrets siste oppsetting av Pippi Langstrømpe, går Pippi (Henriette Steenstrup) gjenom livets utfordringer med med sin gode venn, apekatten Herr Nilsson (Jan Gunnar Røise). Foto: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX Vis mer

- Pappan min er sydhavskonge, han. Det er nok ikke mange som har slik pappa.

Bøkene om Pippi Langstrømpe er oversatt til 57 språk, og regnet som en av bærebjelkene i forfatterskapet til den svenske barnebokforfatteren Astrid Lindgren. Den første boka kom i 1945.

Opprinnelig var fortellingen om den sterke jenta som fikset alt, en trøstehistorie til Lindgrens datter Karin da hun var syk.

image: Pippis pappa ikke negerkonge lenger
BARNAS FORFATTER: </B> Pippi Langstrømpes negerkonge-pappa var ikke noe ladet begrep da figurene rundt verdens sterkeste jente ble skapt på 1940-tallet. Nå er tidene annerledes, mener NRK Barnetimen. Astrid Lindgren døde i 2002, 94 år gammel.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media