Pippis pappa ikke negerkonge lenger

Ikke bra for barna, mener NRK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Da Pippi Langstrømpe ble født under den andre verdenskrig, hadde hun en negerkonge til far. Kaptein Efraim Langstrømpe var både negerkonge og sjørøver, og idolet til verdens sterkeste jente, som har full kontroll på de voksne.

Men nå har NRK Barnetimen tatt fra Pippi hennes originale negerkonge-pappa og erstattet han med en sydhavskonge. Begrepet neger er ekskluderende for dagens barn, mener prosjektleder for NRK Barnetimen, Vibeke Fürst-Haugen.

Hun sier til NRK Kulturnytt at Barnetimen også har fjernet neger fra et annet hørespill som kommer i ny drakt.- Nå i det siste har vi fjernet ordet neger fra to litterære produskjoner. Historien er like god og mer tilgjengelig for barna i dag, sier Fürst-Haugen, som mener at et slikt ord forstyrrer historien.

Nei fra Vinje

Språkprofessor Finn-Erik Vinje synes ikke noe om at Barnetimen tukler med begrepene i et slikt verk.

- Det er en måte å sette seg inn i den  kulturelle bakgrunnen å tilegne seg språket som det gjelder i de eldre tekstene. Jeg kan ikke skjønne at  at det skal være skadelig for barn å høre om negerhøvdinger og negerlandsbyer, sier Vinje.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer