Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Piratdronningen

Jeanette Dyhre Kvisvik seilte i 60 dager fra øy til øy i det karibiske hav på TV2s regning. - Jeg er en eventyrer, sier «Jentepiratene»s kaptein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EN GANG SENDTE Jeanette Dyhre Kvisvik et kort til sin bekymrede far med påskriften «Det er forsinkelsene og sidesporene som beriker ens liv». Pappa Kvisvik hadde lenge bekymret seg for det rastløse enebarnet, som hele tida dro ut i verden på nye eventyr.

- Ja, jeg er nok en eventyrer. Pappa var alltid nervøs for at jeg ikke gjorde noe fornuftig, eller at jeg kom til å hoppe av studiene, forteller Jeanette.

Pappa Kvisvik kan i dag trøste seg med at enebarnet våren 2000 fullførte jusstudiene, og at hun dagen etter premieren på «Jentepiratene» hadde sin første arbeidsdag hos advokatfirmaet BA-HR på Aker Brygge. Før det hadde hun rukket masse. 13 år gammel ble hun freelancejournalist og fotograf i Fredrikstad blad/Sarpen. Siden ble hun reporter i lokal-tv, flyfotograf og i ukebladet Hjemmet skrev hun historier fra virkeligheten, for å finansiere alle turene hun dro på. Jeanette var hallodame, eller programvertinne som det heter, i TV2 fra 1996 til 2000. Dette var mens hun studerte jus i Bergen.

DE FADERLIGE BEKYMRINGENE bør ha forsvunnet nå, selv om Kvisvik på langt nær er mett av opplevelser. I sommer var hun og to av de andre piratene på en ny seiltur.

- Jeg har seilt siden jeg var liten jente. Pappa tok meg med ut i seilbåten på tur over Skagerak. Han var veldig bestemt på at jeg skulle bli sikker på sjøen. Jeg har vært på jenteturer med seilbåt i Karibia, Norge, Sverige og Danmark.

Ryktene på byen forteller at Jeanette er sammen med Knut Frostad, han med de rosa klærne som seiler i motvind fra alle kanter et sted mellom Sydney og evigheten. De ryktene vil hun ikke si noe som helst om, men hun forteller gjerne om sitt forhold til det maritime livet. Jeanette var 17 år første gang faren lot henne seile alene ut på havet. Sammen med barndomsvenninna Linn fra Jentepiratene dro hun på en ukes ferie. Det ble en tøff seilas nedover svenskekysten. Jeanette var usikker, og båten og havet var stort.

- Jeg trives på havet, både i mye og lite vind. På mange måter er jeg glad i ruskevær og høye bølger, men jeg liker også godt å komme i havn.

- Hva er det ved havet som fascinerer deg?

- Jeg tror det er frihetsfølelsen jeg får når jeg kommer ut på sjøen. Det er den følelsen som har gjort meg så glad i å seile. Fire uker på havet non stop er ikke det jeg drømmer om, men man får anledning til å snakke om ting man vanligvis ikke har tid til.

FIRE UKER TIL sjøs, ja. Idéen til programmet «Jentepiratene» ble født sommeren 2000. Jeanette hadde lyst til å seile fra nord til sør i Karibia. Med TV2s velsignelse leide hun og fire andre jenter den 41 fot lange Desert Fox. I januar i fjor kastet de loss fra Anguilla og trykte på record. Fem jenter på ti kvadratmeter i 60 dager. Alle er i dag overrasket over hvor bra det gikk.

- Vi konsentrerte oss om 15 øyer i området. Dette er et meget spesielt område i verden med tidligere svenske, franske, engelske og nederlandske kolonier. Det var alle kontrastene i dette området jeg ville vise, forteller hun.

- Han i VG var etter det første programmet mest opptatt av rumpene deres?

- Det er smigrende å høre at vi skal ha slike rumper, og det var ikke overraskende at vi ble beskyldt for kun å være opptatt av luksus.

- St. Barth var for rikfolk, skjønte jeg?

- Ja, men vi hadde ikke den luksus å kunne velge hvilken øy som skulle ligge i begynnelsen av reiseruta vår. Jeg håper alle fortsetter å følge med på serien. Vi var nemlig ikke på jakt etter luksus, men eksotiske og bortgjemte steder. Og det finner vi.

Under utvelgelsen av de andre jentene var TV2 opptatt av at «Jentepiratene» skulle være noe annet enn Gutta på tur og at de skulle være forskjellige. Jeanette ville gjerne ha med en kokk (Anne Beate Hauge), en macho-dame (Maja Storeide som både er lege og jeger, og som dykker og alltid har masse energi), et sjarmtroll, en slags krysning av Tjorven og Malin fra Saltkråkan, for å holde oss i det maritime språket (Helena Grassman) og en seilejente som kunne ta vare på jentenes velvære (Lin Johnsen).

- ALLE JENTENE ER ULIKE, men sammen er vi blitt en kjempegjeng. Jeg skulle ønske vi kunne blitt intervjuet alle sammen.

- Blir man selvopptatt av å være på tv?

- Ikke nødvendigvis, men alle har et forhold til tv, så det blir lett til at vi snakker mye om programmet. Da er det mitt ansvar å pense samtalen inn på noe annet.

- Som kjærester?

- Jeg snakker ikke om privatlivet mitt!

Mens vi tier om kjente mennesker: Jeanette er kusina til fotballspilleren Raymond Kvisvik i Brann. Under intervjuet går Arsenal- Liverpool på en storskjerm, men Jeanette er ikke interessert. Selv med den beryktede Raymond som fetter er hun ikke opptatt av fotball, men hun er veldig stolt av ham. Maraton, derimot, det er sport, det.

- Jeg løp New York Marathon i november. Avgjørelsen ble tatt på sparket, og det er et under at jeg i det hele tatt kom i mål. Eller at jeg sitter her i live.

- Hva sa de på den nye jobben etter premieren?

- De ønsket meg takk og lov velkommen, og jeg tror jeg avdekket en stor seileinteresse på kontoret. Fremmede folk har også kommet bort til meg og fortalt at vi har gjort det de alltid har drømt om å gjøre.

AKKURAT NÅ ER karrieren som forretningsadvokat det viktigste for Jeanette Dyhre Kvisvik.

- Den nye jobben er krevende og jeg har så mye å lære, men innerst inne tror jeg også det vil bli mer tv i framtida.

- Hvilke kjente kvinner ville du tatt med deg på en ny tur?

- Oj, den kom brått på. Jeg tror det definitivt måtte blitt Anne-Kath. Hærland, fordi det er viktig å le mye når du er på tur. Herborg Kråkevik kunne lært oss å synge til ankerdrammen, mens Siri Kalvig kunne sørget for full oversikt over været. Märtha Louise virker så sympatisk at hun kunne fungert som fredsmegler mellom oss andre. Hvis det hadde vært nødvendig, da.

FAVORITTER M.M...

Tv-program: Ally McBeal, Rikets tilstand, Først & Sist.

Programleder: Arne Hjeltnes og Anne-Kath. Hærland.

Litteratur: «Fire under the snow» av den tibetanske munken Palden Gyatso.

Musikk: Faithless, Lebensart (New Age) og Cornelis Vreeswijk.

Film: «Gudfaren»-filmene og «Det store blå»

Mat og drikke: Altetende, men Anne Beates Grenolaboller er gode. Nypresset clementinjuice, hvitvin og ankerdram.

Drømmejobben: Å lage «Jentepiratene».

Verste tv-minne: Da vi ble angrepet av en okse. Sees i program fire.

Beste tv-minne: På nattjakt etter krabber i en utdødd vulkan. Kommer i program tre.

Aktuell med: «Jentepiratene», mandager på TV2.

Hele Norges coronakart