«Piratene har gjort det parlamentariske rommet større»

Skriver kultur- og debattredaktør Peter Raaum.

OPPSIKTSVEKKENDE VALGRESULTAT: Piratpartiet får minst én, kanskje tre, plasser i EU-parlamentet. FOTO: SCANPIX
OPPSIKTSVEKKENDE VALGRESULTAT: Piratpartiet får minst én, kanskje tre, plasser i EU-parlamentet. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||HØYRE- EKSTREME PARTIER gjorde et brakvalg i flere europeiske nøkkelstater under helgens EU-avstemning. Nå er det nye renner av gammel møkk i både Nederland og Storbritannia, men i relativt beskjedne mengder, tross alt. Et av EU-valgets mest oppsiktsvekkende utslag kom i Sverige og hadde ikke noe med ekstremhøyre å gjøre. Der stemte hver femte svenske under 30 år på et politisk parti som ikke har noe politisk program, uten at skyldes verken misnøye eller politikerforakt. Kampsakene til Piratpartiet kan telles på én hånd, noen mener at det holder med én finger. Men det forhindrer ikke et ideologisk spenn som favner ytterlighetene i moderne politisk idéhistorie: Kritikken mot overvåkningssamfunnet er en hovedsøyle i programmet, samtidig som partiet agiterer for en digital kommunisme der alle bidrar etter evne og mottar etter behov.

MED 49 000 MEDLEMMER er Piratpartiet nå Sveriges tredje største parti målt etter medlemstall, skjønt ulikt andre partimedlemmer betaler ikke piratene kontingent. Det handler likevel ikke om å robbe velgere fra partipolitikkens dinosaurer. Piratene har gjort det parlamentariske rommet større, heller enn fanget velgere på vandring. EU er et dødt tema i svensk politikk, og valget til EU-parlamentet hadde hatt en deltakelse godt under 40 prosent uten Piratpartiet, tror valgforskere. Som lederskribenten Sanna Rayman skriver i Svenska Dagbladet: «Nei, misnøye er ikke hovedsaken. Piratpartiet har lyktes med å trenge igjennom apatien, og skape demokratisk og politisk oppvåkning. De har mobilisert helt nye velgere.» En kikk på velgerdemografien viser at partiet tiltaler stemmeberettigede som gjerne sitter hjemme: En av åtte menn stemmer på piratene, men bare fire prosent av kvinnene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer