FLINKE FOLK BØR FÅ PENGER: Det er også viktig for piratene at artister som Taylor Switft (bildet) får betalt når noen laster ned låtene hennes. Nå gjenstår det bare å få etablert systemer slik at det skjer, mener svenske Stim. FOTO: SCANPIX/AP
FLINKE FOLK BØR FÅ PENGER: Det er også viktig for piratene at artister som Taylor Switft (bildet) får betalt når noen laster ned låtene hennes. Nå gjenstår det bare å få etablert systemer slik at det skjer, mener svenske Stim. FOTO: SCANPIX/APVis mer

Piratene ønsker å betale for seg

Vil punge ut, viser ny studie.

(Dagbladet.no): Pirater er ikke samvittighetsløse egoister som ikke vil betale for seg uansett hvor mye de konsumerer. De fleste er svært musikkinteresserte mennesker som mener fildeling er den beste måten å finne fram til og få hørt store mengder ny musikk. Og blant de aller fleste piratene er det stor betalingsvilje.

Dette viser en ny undersøkelse fra svenske Stim - en organisasjon tilsvarende Tono i Norge.

Hele ni av ti musikkbrukere på nettet oppgir at vil betale for et frivillig abonnement som gir en lovlig rett til å fildele musikk. Og aller mest positive er piratene som ikke betaler for digital musikk i dag.

Vil betale artistene
Dermed faller argumentet om at dagens unge musikkfans bare vil ha alt gratis, mener Stim.

- Vi ville spørre dem som virkelig bruker musikk hvordan de vil ha det. Våre medlemmer rammes jo hardt av den illegale fildelingen, og derfor ville vi finne ut hvordan det stod til med betalingsviljen, sier Stims kommunikasjonssjef Susanne Bodin til Dn.se.

Hvis man skal tro det fildelernes egne svar, er det penger å hente for både artister og bredbåndsselskaper som finner den rette forretningsmodellen.

To tredjedeler av de spurte mener nemlig at det er en ulempe ved fildelingen i dag at artistene ikke får betalt. Over halvparten oppgir at de kunne betalt opp til 150 kroner i måneden for å få fortsette som de gjør, og flere kunne også tenke seg å betale mer.

Avventende nettleverandører
Å bruke de lovlige løsningene som finnes i dag, er derimot uinteressant for mange. De aller fleste  (62 prosent) oppgir at de synes iTunes & co. er for dyre, viser undersøkelsen fra Stim.

Mange har også forsøkt streamingtjenester som Spotify og Last.fm, og selv om disse har sine fordeler kan de ikke erstatte fildeling for de fleste.

Musikkbrukerne er nemlig opptatt av å kunne flytte filer fra sin stasjonære maskin til bærbare avspillere. I tillegg er det en ulempe at man må være tilkoblet nettet for å kunne høre låtene.

Ballen ligger nå hos internettleverandører som Telenor og Nextgentel for å lage gode abonnementsløsninger, mener Stim.

- Vi har tatt initiativ mange ganger, men interessen fra deres side har vært veldig avventende, sier Bodin til Dn.se.

Avviser overvåkning
Den største innvendingen mot en abonnementsordning har vært vanskelighetene med å registrere hva brukerne hører på.

Å få disse dataene nøyaktig vil muligens innebære mye byråkrati og en økt overvåkning av nettet.

Men heller ikke dette argumentet kjøper Stim.

- Vi er ikke interessert i hvem som laster ned, men hva som lastes ned. Millioner som i dag bruker Last.fm og Spotify har allerede en slags musikkrapportering på sine datamaskiner i dag, slike applikasjoner finnes allerede. Vil man operere lovlig er man sikkert interessert i at rett musikkskaper får betalt når deres verk lastes ned, mener Susanne Bodin.