Piratene på Afrikas Horn

Sjørøvere fra Somalia har spesialisert seg på en piratvirksomhet som overgår de fleste fantasier. I fjor ble det registrert 35 angrep. En kaprergruppe kaller seg Den Nasjonale Frivillige Kystvakten og forlanger løsepenger av båter som ikke har kjøpt fiskelisens. Hva ligger bak disse desperate handlingene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FARVANNENE UTENFOR kysten av Somalia er i dag, ifølge FNs maritime organisasjon, de farligste for skip å seile i. De siste årene har somaliske pirater spesialisert seg på en sjørøvervirksomhet som overgår de fleste fantasier. I 2004 var det 2 tilfeller av piratangrep utenfor kysten av Somalia, i fjor var det 35. Mange rederier betalte flere hundre tusen dollar for å få mannskapene og skipene frigitt.

Det er lett å se dette som en følge av usystematisk anarki. For mange så er Somalia et svart hull hva angår informasjon. I en del tilfeller er det inntrykkene fra «Black Hawk Down», (krigsfilmen som illustrerte verdenssamfunnet ledet av USAs mislykkede intervensjonen i Somalia på begynnelsen av 1990 tallet), som sitter igjen.

Selv om Somalia ikke er en fungerende stat med felles lovgivning, er det allikevel et system i anarkiet. Dette systemet påvirker den piratvirksomheten som truer internasjonal skipsfart og derfor i lengden også varestrømmen til oss forbrukere. Krigsherrer og flere regionale administrasjoner har imidlertid skapt noenlunde stabilitet i landet. De store krigsherrene er avhengige av å ha et nært forhold til utenlandske myndigheter så de ikke forspiller sine sjanser i de pågående fredsforhandlingene. Piratangrepene foregår derfor for det meste i tilknytning til områdene hvor ingen store krigsherrer er ansvarlige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer