Piratene peker nese til platebransjen

Nedlagt musikkside allerede på vei tilbake.

(Dagbladet.no): Det er bare en snau uke siden politiet gikk til aksjon mot engelskmannen Alan Ellis (24), som står bak musikknettstedet Oink, i Middlesbrough.

Politiet beslagla utstyr, siden ble lagt ned, og 24-åringen fikk sparken fra jobben hos Virgin Media. Likevel har Oink-sjefen ingen planer om å ligge lavt. Han har latt seg intervjue av Daily Telegraph der han hevder at det han gjør ikke er ulovlig, og nå er det klart at Oink gjenoppstår.

Avhengig av gamle brukere

Det er imidlertid ikke Ellis selv, men The Pirate Bay, som i løpet av få dager vil relansere siden som Boink, skriver musikkbransjebladet Billboard.

Representanter for de svenske piratene uttaler til TorrentFreak at siden vil bli betydelig annerledes enn Oink var.

- For det første vil siden bli åpen og det vil være langt færre torrents enn det Oink hadde da politiet aksjonerte. Om Boink blir en suksess avhenger av de gamle brukerne av Oink, som blir bedt om å laste opp sine gamle Oink-torrents.

Kort tid etter politiaksjonen i forrige uke ble det lagt ut en melding på Oink-siden fra platebransje-organisasjonen IFPI, som informerte om ulovligheten av piratvirksomhet.

Nå har Ellis fått domenet tilbake, og har i stedet lagt ut en lenke til Google-søket «what to use instead of oink» på siden.

RELANSERER OINK: The Pirate Bay, her representert ved grunnlegger Gottfrid Svartholm, lager Boink. Foto: Lars Myhren Holand
RELANSERER OINK: The Pirate Bay, her representert ved grunnlegger Gottfrid Svartholm, lager Boink. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

Sender et budskap

Poenget til Ellis er å vise hvordan det han gjorde - bare å lenke til rettighetsbeskyttet materiale, ifølge ham selv - ikke skiller seg fra Googles forretningsidé.

Representanter fra Oink, The Pirate Bay og andre pirataktivister var i helgen samlet på konferansen The Oil of the 21st Century i Berlin. Dagbladet.no var også tilstede, og vil publisere artikler derfra de nærmeste dagene.

Også The Pirate Bay var nede i noen dager da politiet aksjonerte mot siden i juni i fjor. Noen dager seinere var siden oppe igjen, da med doblede besøkstall.

- Det viktigste med Boink er kanskje budskapet den sender til IFPI og BPI. Det viser at hvis man stopper en tracker, dukker det opp en ny noen dager etterpå, heter det i uttalelsen fra The Pirate Bay.

LOGOEN: Oink hadde cirka 180 000 brukere. Den norske advokaten Espen Tøndel har tidligere sagt at han ikke utelukker at norsk politi <a href=http://www.itavisen.no/sak/493810/-___Norge_f%E5r_OiNK-__sak/>får informasjon om norske brukere</a>.