Piratene sperres ute av Nederland

Kan få dagsbøter på over 250.000 kroner.

DEMONSTRERTE:  Supportere av gutta bak The Pirate Bay demonstrerer utenfor rettsaken i Stockholm. Foto: EPA/FREDRIK PERSSON SWEDEN OUT
DEMONSTRERTE: Supportere av gutta bak The Pirate Bay demonstrerer utenfor rettsaken i Stockholm. Foto: EPA/FREDRIK PERSSON SWEDEN OUTVis mer

(Dagbladet.no): En nederlandsk domstol avgjorde i dag at tre menn knyttet til The Pirate Bay må stenge tilgangen til all nettrafikk fra Nederland innen ti dager.

Den skriftlige dommen konkluderer med at de tre mennene har kontroll over nettstedet og at de må stoppe overtredelsene av copyrighten til organisasjonen «Stichting Brein» i Nederland.

Høye dagsbøter
Hvis ikke vil de få dagsbøter på 30.000 Euro (264.000 NOK), melder nyhetsbyrået AP.

Det er ennå ikke klart hvordan domstolen forventer at operatørene skal blokkere trafikken til nettsiden, eller hvordan den skal kunne håndheve dommen hvis de nekter.

De fire bakmennene bak The Pirate Bay, Carl Lundstrøm, Fredrik Neij, Gottfris Svartholm Warg og Peter Sunde, ble i april dømt til ett års fengsel i Stockholm tingrett. I tillegg måtte de utbetale 30 millioner kroner i erstatning.

Stevnet av filmbransjen
Denne uka ble det klart at også filmbransjen stevner gutta bak det omstridte piratnettstedet. Ti filmselskaper ønsker rettens medhold i at The Pirate Bay må slutte å bidra til spredning av deres materiale.

- De har blitt dømt til fengsel, men det har ikke hindret dem i å fortsette virksomheten. Vi vil forsøke å hindre spredningen av disse verkene, sier filmbransjens advokat, den kontroversielle Monique Wadsted, til Aftonbladet.

The Pirate Bays internettleverandør, Black Internet AB, har også blitt stevnet.

Også Italia har tidligere brukt landets domstoler til å blokkere italienske nettbrukeres adgang til The Pirate Bay, men den italienske piratstoppen varte kun i to måneder.