Piratenes bråkjekke blåruss-logikk

Hvorfor betale for noe man kan stjele? Inger Bentzrud kommenterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg innrømmer å ha kjøpt en piratkopi av en film en gang. Det var den første «Harry Potter»-filmen og jeg kjøpte den på gata i Chinatown i New York for fem dollar. Den var ennå ikke utkommet på DVD i USA. Nokså resignert godtok jeg straffen: Filmen artet seg som et snøvær på Hardangervidda. Foran det som foregikk på Galtvort var det mørke hoder som i en kinosal. Piratkopien var nemlig tatt opp i en kinosal, sånn fra cirka tjuende benkerad.


PÅ NESTE
besøk til Silkemarkedet i Beijing gikk jeg hoderystende forbi DVD-selgerne på gata med et bestemt «bu yao». I stedet rundet jeg hjørnet til en stor og travel DVD-butikk og lagret opp med det siste i både asiatisk og amerikansk. Det er råbillig likevel, 25 kroner for en DVD over disk er jo gitt bort. Eller stjålet. I andre enden av salgsleddet er DVD-ene piratkopiert ved fabrikker over hele Kina som spyr ut millioner av ulovlig materiale.


POENGET ER
at handelen virker så tilforlatelig. Ingen viser tegn til kriminelle, lyssky fakter. Dette foregår helt åpent og da må det jo være OK? Sannheten er at piratene kontrollerer opptil 90 prosent av DVD-markedet i Kina. USA har nylig klaget Kina inn for handelsorganisasjonen WTO for dette forholdet. I fjor høst kom EU med en liknende advarsel til landet. Kina har lovet å knekke piratmarkedet før OL i 2008, men er det mulig når du og jeg er der med dollarene og euroene våre?


LIKE UANFEKTET
høres han ut, gründeren av The Pirate Bay, Petter Sunde. Eller enda bedre, han hevder at det er «moralsk riktig» å laste ned filmer og dele dem med deg og meg på nettet. Det er riktig fordi det er «teknisk mulig» å gjøre det, sier han, og dessuten gjør han kulturen en tjeneste ved å skape nye markeder: Uten brukere, ingen kjøpere, ikke sant?


SAMME BRÅKJEKKE
blårusslogikk brukes pussig nok ikke overfor de andre varene som konsumeres sammen med piratfilmene. Hvorfor betaler Petter Sundes pirater egentlig for Cola\'en de drikker? Det er jo teknisk mulig å raide en Cola-automat, bare litt mer plundrete enn å laste den ned. Men her er vi vel ved den gamle sannheten, oss hvitsnippforbrytere imellom: Leilighet gjør tyv.

<strong><b>PIRATHAVN:</strong></b> Piratene kontrollerer opptil 90 prosent av DVD-markedet i Kina. Foto: SCANPIX/AP
PIRATHAVN: Piratene kontrollerer opptil 90 prosent av DVD-markedet i Kina. Foto: SCANPIX/AP Vis mer
KOMMENTERER: Dagbladets Inger Bentzrud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer