Piratenes bråkjekke blåruss-logikk

Hvorfor betale for noe man kan stjele? Inger Bentzrud kommenterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg innrømmer å ha kjøpt en piratkopi av en film en gang. Det var den første «Harry Potter»-filmen og jeg kjøpte den på gata i Chinatown i New York for fem dollar. Den var ennå ikke utkommet på DVD i USA. Nokså resignert godtok jeg straffen: Filmen artet seg som et snøvær på Hardangervidda. Foran det som foregikk på Galtvort var det mørke hoder som i en kinosal. Piratkopien var nemlig tatt opp i en kinosal, sånn fra cirka tjuende benkerad.

PÅ NESTE besøk til Silkemarkedet i Beijing gikk jeg hoderystende forbi DVD-selgerne på gata med et bestemt «bu yao». I stedet rundet jeg hjørnet til en stor og travel DVD-butikk og lagret opp med det siste i både asiatisk og amerikansk. Det er råbillig likevel, 25 kroner for en DVD over disk er jo gitt bort. Eller stjålet. I andre enden av salgsleddet er DVD-ene piratkopiert ved fabrikker over hele Kina som spyr ut millioner av ulovlig materiale.

POENGET ER at handelen virker så tilforlatelig. Ingen viser tegn til kriminelle, lyssky fakter. Dette foregår helt åpent og da må det jo være OK? Sannheten er at piratene kontrollerer opptil 90 prosent av DVD-markedet i Kina. USA har nylig klaget Kina inn for handelsorganisasjonen WTO for dette forholdet. I fjor høst kom EU med en liknende advarsel til landet. Kina har lovet å knekke piratmarkedet før OL i 2008, men er det mulig når du og jeg er der med dollarene og euroene våre?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer