Pirater vil kjøpe verdens minste land

Skal tillate fildeling fra plattform utenfor England.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Sealand - verdens minste land bestående av en 550 kvadratmeter stor stålplattform - er til salgs. Den tidligere majoren Paddy Roy Bates proklamerte plattformen utenfor kysten av Harwich i Øst-England en uavhengig stat i 1967, og kronet seg selv som prins.

Nå orker ikke 84-åringen og hans familie å bo der mer, og vil derfor selge mikronasjonen. Svenskene bak The Pirate Bay - verdens største piratside - står klare til å kjøpe. Siden er for tiden under etterforskning av svenske myndigheter, mistenkt for ulovlig spredning av opphavsbeskyttet materiale som musikk og film.

- Dette er absolutt seriøst ment, sier Tobias Andersson i Piratbyrån til Dagbladet.no.

Samler inn penger

Sealand het opprinnelig HM Fort Roughs, og var et sjøfort britene bygget under 2. verdenskrig. Etter at den noe eksentriske Bates hadde flyttet inn, forsøkte den britiske marinen å invadere fortet. Da ble de imidlertid møtt med varselskudd, og bestemte seg derfor kjapt for å snu.

I den påfølgende rettssaken fikk Bates medhold i at plattformen ikke var innenfor britisk jurisdiksjon. Senere introduserte han sitt eget pass, sin egen myntenhet og en grunnlov. Landet har også sitt eget landslag (danske Vestbjerg Vintage Idrætsforening) og sin egen friidrettsutøver (Darren Blackburn fra Canada).

Dette til tross for at innbyggertallet sjelden har vært mer enn ti personer.

Folka bak The Pirate Bay har nå opprettet en egen nettside i et forsøk på å samle inn nok penger til å kjøpe landet.

BLIR PIRATREDE?: I over 40 år har prinsen av denne plattformen ment den er en selvstendig stat. Nå skal den selges, og svenskene bak The Pirate Bay vil gjerne kjøpe. Foto: SEALANDGOV.COM
BLIR PIRATREDE?: I over 40 år har prinsen av denne plattformen ment den er en selvstendig stat. Nå skal den selges, og svenskene bak The Pirate Bay vil gjerne kjøpe. Foto: SEALANDGOV.COM Vis mer

- Først tenkte vi at vi bare ta en sjanse, og se hvordan det går. Men da det hadde kommet inn 10 000 kroner på få timer, skjønte vi at vi faktisk har en reell mulighet, sier Andersson.

Vil ha milliarder

Sealand er ikke anerkjent som egen stat av noe annet land, men Andersson er ikke veldig bekymret over det. Han håper nå de får samlet inn nok penger til å kjøpe landet, og at de kan drive The Pirate Bay fra plattformen.

- Da stifter vi våre egne lover. Fildeling blir selvsagt fullt lovlig, sier han.

Eiendomsmeglerne har antydet en pris på 4,3 milliarder kroner for staten. Det er mer enn Andersson & co. kan samle inn, til tross for at de hevder å ha drøyt 2 millioner daglige brukere.

- Jeg tror vel ikke ikke noen kommer til å ville gi flere milliarder kroner for Sealand. Og jeg er ganske sikker på at vi kommer til å ha det høyeste budet, sier han. Piratbyrån og The Pirate Bay jobber nå med å komme i kontakt med Bates & co.

Treg etterforskning

Han håper 84-åringen og hans familie vil være positivt innstilt til The Pirate Bay, da Bates selv drev piratradio på 60-tallet. De siste årene har også et datafirma holdt hus på plattformen.

I The Pirate Bays forum diskuteres det nå heftig hvordan landet skal bli.

- Det går på alt fra om det skal være lov å røyke marihuana til om man skal tillate homoekteskap. Folk tar dette veldig alvorlig, sier han.

The Pirate Bay har vært under etterforskning siden svensk politi i sommer gjennomførte razzia mot lokalene deres.

- Hele prosessen med politiet går veldig tregt. Men det er egentlig ikke vårt problem, så lenge siden er oppe og folk kan bruke den som vanlig, sier Andersson.

SAMLER INN PENGER: På dette nettstedet diskuteres det heftig om hva Sealand skal bli.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer