Piratflagg på halv stang

The Pirate Bay som betalingstjeneste?

BETALINGSTJENESTE?: Motstridende meldinger gjør det usikkert om salget av The Pirate Bay vil gjøre verdens største fildelingstjeneste om til en betalingstjeneste. Her fra rettsaken mot de fire bakmennene i Stockholm tidligere i år. Foto: SCANPIX
BETALINGSTJENESTE?: Motstridende meldinger gjør det usikkert om salget av The Pirate Bay vil gjøre verdens største fildelingstjeneste om til en betalingstjeneste. Her fra rettsaken mot de fire bakmennene i Stockholm tidligere i år. Foto: SCANPIXVis mer

||| (Dagbladet.no): En del av de første reaksjonene fra vanlige nettbrukere på nyheten om salget av The Pirate Bay til programvareselskapet Global Gaming Factory (GGF) ser ut til gå i retning av at det er et slags svik fra de ansvarlige bak The Pirate Bay å selge til et kommersielt selskap som vil gjøre tjenesten legal.

MEN ER DET et mål i seg selv at The Pirate Bay skal være illegal? Er den primære hensikten med bruk av verdens største fildelingstjeneste en hevet langfinger til opphavsretten og den globale underholdningsindustrien?

For noen - kanskje til og med for mange - er det nok det.

Protest og opprør mot en konservativ, grådig og til dels fiendtlig kulturindustri er et viktig element i bruken av The Pirate Bay. Langt på vei er det industrien selv som har gjødslet det rike jordmonnet delingskulturen vokser i. Men sett i et mer langsiktig perspektiv handler denne saken om noe langt viktigere enn protest.

HOVEDPOENGET med The Pirate Bay er ikke at den er ulovlig og rampete, men at den teknologisk og konseptuelt er en mulig prototype på framtidas globale kulturbibliotek.

Hvis GGF - mot alle odds, må man vel nesten kunne si - lykkes med å få på plass en modell der den frie fildelingen og den rekordartede spredningen av kultur på The Pirate Bay kan fortsette som før, mens rettighetshaverne på en eller annen måte får betalt, ville det være en god nyhet for alle parter.

HVIS SALGET derimot er gjennomført uten at det foreligger garantier for at den frie fildelingen vil kunne fortsette som før, kan det se ut som om selgerne har kastet de fildelingspolitiske prinsippene på båten.

Da er piratflagget firt på halv stang, og underholdningsindustriens fildelingsbekjempere vil inkassere det de ser som en viktig prinsippseier.

Men det er ikke sikkert de har så mye å juble for. Hvis salget fører til at tjenesten blir vingestekket og tilbudet redusert, eller til at The Pirate Bay gjøres om til en betalingstjeneste med fildelingsteknologi i bunnen, vil fildelere verden over trolig samles rundt en ny tjeneste der den ulovlige fildelingen fortsetter som før.

Da er man omtrent like langt.

De ansvarlige bak the Pirate Bay hevder at det meste vil fortsette som før. I en epost til DB.no skriver Peter Sunde at «det vil ikke komme noen endringer som forandrer noe stort». Ifølge Dn.se er et av vilkårene i kjøpskontrakten - der flere av punktene er taushetsbelagte - at siden forblir ikke-kommersiell.

Andre steder får man inntrykk av det motsatte, Noen kilder snakker om en annonsefinansiert tjeneste. Andre gir et klart inntrykk av at nye The Pirate Bay vil bli en kommersiell betalingstjeneste. Ifølge nyhetsbyrået TT sier GGFs administrerende direktør Hans Padeya at man vil gi rettighetshaverne muligheten til å bestemme hvor mye brukerne skal betale for å laste ned, og hvordan materialet skal spres. Dermed blir fildelingen mer som vanlige forhandlere, ifølge TT.

Om TT gjengir Padeya korrekt, vil det være svært lite igjen av det som har gjort The Pirate Bay til verdens største fildelingstjeneste.

Men på pressekonferansen i Stockholm nå i formiddag antyder Padeya at selskapet arbeider med en helt ny teknologisk løsning og en modell der «alle» vil få betalt - også fildelerne selv. En av nøklene til dette skal visstnok være et samarbeid med nettoperatørene.

Om filderne skal betale for nedlasting, eller om pengene som skal flyte til rettighetshaverne genereres på andre måter, er altså fortsatt uklart.

Et stort flertall av spurte fildelere i en undersøkelse gjennført av STIM, rettighetsorganisasjonen som tilsvarer norske TONO, svarte at de mener rettighetshaverne bør få betalt, og at de var villige til å betale dersom de fikk fortsette med fri fildeling.

Men om de i praksis er villige til å bla opp, og hvor mye de i så fall er villige til å betale for å kunne fildele med god samvittighet, er en helt annen sak.

Foreløpig er det meste usikkert i denne saken. Om salget vil bli gjennomført, om GGF, et selskap med et ganske frynsete rykte og usikker økonomi,  har ressursser til å gjøre noe fornuftig med et av verdens hundre mest besøkte nettsteder, og hva som eventuelt vil bli den nye modellen.

ER DETTE SLUTTEN
på The Pirate Bay, eller begynnelsen på en ny epoke med fri fildeling innenfor lovlige rammer der rettighetshaverne får ordentlig betalt?

Foreløpig låter det siste litt for godt til å være sant.