Piratjakt i all hemmelighet

«Max Manus»-kjennelse hemmeligstemplet. Og hvor er politikerne?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): I dag avgjorde Stavanger tingrett om nettleverandøren Lyse tele må utlevere identiteten til personen som la et piratopptak av filmen «Max Manus» ut på nettet.

Men kjennelsen er unndratt offentlighet, etter det DB.no kjenner til som følge av at tingrettsdommer Tom Vold etterkom ønsket til filmprodusentenes advokater.

Det er en merkelig og uheldig avgjørelse. Saken har meget stor prinsipiell interesse, og det er vanskelig å se at en offentliggjøring skulle skape en risiko for bevisforspillelse, slik Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen hevder.

Jakten på film- og musikkpirater kan vanskelig skje effektivt uten at man risikerer å komme i konflikt med andre av rettstatens og demokratiets grunnleggende prinsipper. Skal fildelerne tas, utfordres verdier som personvernet og ytringsfriheten, samt nettets grunnleggende åpenhet og nøytralitet.

I DAG er det bare politiet som i sjeldne tilfeller kan få utdelt identiteten til nettbrukere, etter at en domstol har pålagt nettleverandøren å utlevere informasjonen. Men i et omstridt vedtak fra Post- og teletilsynet ble det avgjort at advokatfirmaet Simonsen kan kreve at Lyse tele skal røpe identiteten bak ip-adressen til personen som piratkopierte «Max Manus».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer