Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Piratkopier og elendig kvalitet har ødelagt for Nintendo-spill

Voksenspill selger svært dårlig.

ET ØDELAGT MARKED: Det hevdes at piratkopier og dårlig spillkvalitet ødelegger markedet for tredjeparts Nintendo-spill. Foto: AFP PHOTO DDP /LENNART PREISS/SCANPIX
ET ØDELAGT MARKED: Det hevdes at piratkopier og dårlig spillkvalitet ødelegger markedet for tredjeparts Nintendo-spill. Foto: AFP PHOTO DDP /LENNART PREISS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Selv om Nintendo DS og Wii har opplevd en enorm salgsuksess når det kommer til selve spillmaskinene, har spillsalget for andre titler enn Nintendos egne vært svært problematisk.

I et intervju med MCV forteller nå salgs- og markedssjef i Namco Bandai, Olivier Comte, at markedet for spill til Nintendo-maskinene er fullstendig ødelagt.

- Vi hadde mange produkter og kvaliteten på det gjennomsnittlige DS- eller Wii-spillet er svært, svært dårlig. Så i hodet til forbrukerne i dag er det å kjøpe et DS- eller Wii-spill det samme som å kjøpe et spill som ikke er bra, sier han.

Videre sier Comte at én av grunnene til at DS-markedet kollapser er piratkopiering. Allikevel mener han at det er en fantastisk maskin å lage spill til, blant annet fordi det er ekstremt tilgjengelig.

- Det er mulig for tre unger i en garasje å lage spill til konsollen, legger han til.

Voksenspill? Comte forteller videre at alle skolevennene til barna hans har en Nintendo DS med en såkalt R4-minnebrikke hvor de har hundrevis av spill de aldri har betalt for. På grunn av katastrofesalg av enkelte titler på Wii har også andre spillstudioer allerede begynt å skifte fokus bort fra Nintendo-konsollen.

SEGA avslørte i fjor at de «gir opp» voksenspill til Wii grunnet svakt salg av «MadWorld» og «The House of the Dead: Overkill». SEGA-topp Constantine Hantzopoulos brukte EAs «Dead Space Extraction» som eksempel på et selskap som har markedsføringsmuskler, men som allikevel sliter med Wii-markedet.

-  Spørsmålet som står igjen, er om vi kommer til å gjøre flere spill for voksne på Wii? Sannsynligvis ikke.

- Se på «Dead Space». Vi var sjokkerte. Det var testen min. Her har du EA, som kan bruke markedsføringsmuskler bak en etablert merkevare som fikk bra kritikk på 360 og PS3, sa Hantzopoulos i en podcast hos 1up.com.

Også Rockstar gikk på en smell med sitt tidligere Nintendo DS-eksklusive «Grand Theft Auto: Chinatown Wars». Tross ekstremt positive anmeldelser var salget katastrofalt lavt og i løpet av de to første ukene solgte det ifølge Wikipedia magre 90.000 eksemplarer. Faktisk var salget så skuffende at analytikere gikk ut med offentlige advarsler til andre utviklere som tror at å lage spill til Nintendo DS er en sikker gullgruve.

- Utgivere på jakt etter å utvide sine portofolier på bakgrunn av at Nintendo DS kan støtte voksne titler, kan se på disse resultatene som en advarsel, uttalte Divinich til mtv.com.

Resultatet ble at Rockstar valgte å gi ut en oppjustert versjon av spillet til Sonys PSP, samt en iPhone-versjon. Også oppfølgeren til kultspillet «No More Heroes» fikk en tøff start når det ble sluppet i USA på nyåret.

Skandalesalg Ifølge Gonintendo.com avslører de første salgstallene at «No More Heroes: Desperate Struggle» kun solgte 30.000 eksemplarer i løpet av den første uka. I Europa har utgiveren alliert seg med en produsent av sexy undertøy for å skape mer blest om spill, men på grunn av transportstreiken har spillet blitt forsinket ut til butikkene.

Tross skuffende salg av tredjepartsspill selger Nintendos egne titler som varmt hvetebrød. «New Super Mario Bros. Wii» hadde solgt svimlende 14.7 millioner eksemplarer mellom slippet i november 2009 til mai 2010. Og denne uken slippes «Super Mario Galaxy 2» i Norge.

image: - Piratkopier og elendig kvalitet har ødelagt for Nintendo-spill

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!