Piratlovene fra helvete

De amerikanske lovforslagenene SOPA og PIPA truer nettets infrastruktur, ytringsfriheten og rettsikkerheten. I dag stenger Wikipedia i protest.

PROTEST: Nettleksikonet Wikipedias engselskspråklige utgave holder stengt i 24 timer i protest mot SOPA og anre omstridte forlag til ny antipiratlovgivning i USA. Bare artiklene om lovforslagene er tilgjengelige. Foto: SCANPIX
PROTEST: Nettleksikonet Wikipedias engselskspråklige utgave holder stengt i 24 timer i protest mot SOPA og anre omstridte forlag til ny antipiratlovgivning i USA. Bare artiklene om lovforslagene er tilgjengelige. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oppsøker du det brukerskapte nettleksikonet Wikipedia når du skal sette deg inn i noe du vet lite om? Ikke si det til noen, men det gjør vi journalister også.

I dag må vi imidlertid klare oss uten den engelskspråklige utgaven. Wikipedia holder stengt i 24 timer, i protest mot det omstridte amerikanske antipiratlovforslaget SOPA (Stop Online Piracy Act) og tvillingforslaget PIPA. (Klikker du på lenkene kommer du til Wikipedias artikler om lovforslaget, mens resten av oppslagsverkets innhold er sperret.)

Det er oppsiktsvekende at et oppslagsverk som etterstreber nøytralitet går til et slikt skritt, men så er dette også en spesiell sak.

Også søkemotoren Google protesterer, med en kampanjetekst på den engelskspråklige søkesiden.

DERSOM SOPA vedtas, går det nemlig på grunnideene til det åpne, frie nettet løs. Det er for eksempel ingen selvfølge at amerikanske nettbrukere i framtida kan oppsøke verken YouTube, Facebook eller for den saks skyld sin norske favorittblogg. Lobbyistene til den amerikanske film- og musikkindustrien og deres allierte i Kongressen kan være i ferd med å få gjennomslag for lovgivning som medfører ganske drastiske inngrep i det frie nettets virkemåte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer