Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Piratrettssak under radaren

Visste du at The Pirate Bay-ankesaken pågår nå?

ENSLIG FOTOGRAF: Da Pirate Bay-bakmmenene Peter Sunde Kolmisoppi (t.v.) og Fredrik Neij ble dømt i Stockholm tingrätt i fjor, var medieoppbudet voldsomt. Interessen for ankesaken denne uka er betydelig lunknere. Foto: SCANPIX
ENSLIG FOTOGRAF: Da Pirate Bay-bakmmenene Peter Sunde Kolmisoppi (t.v.) og Fredrik Neij ble dømt i Stockholm tingrätt i fjor, var medieoppbudet voldsomt. Interessen for ankesaken denne uka er betydelig lunknere. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Denne uka behandles anken av dommen mot de fire Pirate Bay-bakmennene i Stockholm. I april 2009 ble de dømt til ett års fengsel og 30 millioner i erstatning til rettighetshavere i underholdningsindustrien.

Hadde du ikke fått det med ankesaken, sa du? Du er neppe den eneste.

DRAMAET i Stockholm denne uka får på langt nær samme oppmerksomhet som den opprinnelige rettsaken. Da var det, som Ballade.no skriver, et yrende journalistliv i og utenfor rettsalen. Denne gang er bare Aftenposten av norske medier til stede, uten å finne veldig mye å skrive hjem om. Også blant svenske medier er interessen beskjeden. Store aviser som Aftonbladet og Dagens Nyheter har bare hatt smånotiser om saken.

Hva er skjedd? Hvorfor er interessen for ankesaken så beskjeden?

EN FORKLARING er selvsagt at selve rettsaken ikke inneholder særlig mye nytt. Foreløpig ser det ut til at det mest spennende som skjer er at aktoratet gjentar argumentasjonen fra 2009, mens en av de tiltalte, Peter Sunde Kolmisoppi, ifølge Aftenposten publiserer ironiske meldinger på Twitter.

Men den labre interessen sier også noe om hvor raskt det går i den digitale kulturøkonomien, og i vår oppfatning av hva som er viktig og uviktig i nettutviklingen. Samtidig sier den utvilsomt noe om at Pirate Bay-bakmennenes posisjon i offentligheten er en annen enn for halvannet år siden.

Kanskje viser den også at fildelingens mest politiserte epoke går mot sin slutt?

SIDEN DOMMEN FALT, har vi fått Spotify, Wimp og et helt annet fokus på lovlige tjenester som gir brukerne umiddelbar og enkel tilgang på all verdens musikk. De har etter alle solemerker ført til at færre laster ned musikk ulovlig. I motsetning til hva mange i underholdningsindustrien har hevdet, er det ingen grunn til å tro at flertallet av fildelere er grunnleggende uærlige mennesker.

Siden dommen falt, er Pirate Bays symbolverdi også betydelig redusert. Grunnleggerne har heller ikke helt den samme heltestatus som tidligere - noe de trolig bare er glade for.

At de solgte The Pirate Bay til finansmannen Hans Pandeya og selskapet Global Gaming Factory X, falt ikke i spesielt god jord hos den harde kjernen av fildelingstilhengere. Noen ville slette kontoene sine, muligens av frykt for at medlemsdatabasen skulle komme på avveie. I november 2009 la The Pirate Bay ned trackeren sin. Også Piratbyrån, organisasjonen som sto bak The Pirate Bay og var en sentral aktør i debatten om fildeling og opphavsrett i digitalalderen, ble lagt ned.

Peter Sunde Kolmisoppi, den «norske» Pirate Bay-talsmannen som nå sitter og himler med øynene og twitrer syrlig fra tiltalebenken, mener også at Pirate Bay som tjeneste har utspilt sin rolle, og at det beste ville være om den forsvant.

- Problemet er at den fortsatt vokser, og samtidig har alle som sto bak siden forlatt den, så den har sitt eget liv. Den er blitt en HAL-enhet som lever på egenhånd, sa Sunde i mai i år.

NÅ ER IKKE Pirate Bay-dommen noen Treholt-sak, men det hører også med til denne sakens historie at dommen ble farget av det poslitiske og kulturelle klimaet den falt i. Suksessen til de nye, lovlige alternativene, viser muligens, allerede halvannet år senere, at filldelingens påståtte skadevirkninger ikke nødvendigvis er permanente.

At klimaet er i en viss endring, demonstreres også ved at musikk- og filmindustriens advokater ikke lenger insisterer på erstatningsbeløpet på 30 millioner svenske kroner, men ifølge Aftenposten mener det viktigste er at fengselsdommen opprettholdes.

Det er det ikke usannsynnlig at den blir.

Selv om the Pirate Bay er falmet som piratsymbol, er det investert så mye prestisje i saken at en frifinnelse ville være et sensasjonelt nederlag for underholdningsindustri og påtalemyndighet.

Følg det som skrives om ankesaken på Twitter her. NB: Mye av det som skrives under hashtaggen #spectrial er i favør av de tiltalte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!