Piratsikringen som virket mot sin hensikt

Gjett hvilket spill som er mest nedlastet?

(Dagbladet.no): Da pc-spillet «Spore» ble gitt ut av Electronic Arts tidligere i år, ble selve det potensielle mesterverket til «Sims»-skaper Will Wright satt i skyggen av piratsikringen som fulgte med spillet.

En massiv brukerkampanje mot bruken av DRM-programmet SecuROM ga spillet en tøff start i markedet - men ikke verre enn at spillet solgte mer enn en million kopier i løpet av første måneden.

Topper statistikken
Kopisikringen kan imidlertid trygt sies å ha virket mot sin hensikt, om man skal tro en uoffisiell liste over de meste nedlastede pc-spillene hittil i år.

Ifølge Torrentfreak leder nemlig «Spore» statistikken med omtrent 1,7 millioner nedlastinger, et stykke opp fra nummer to på listen - også det et Will Wright-spill, «Sims 2» fra 2004.

Under der kommer «Assassin's Creed», «Crysis», «Command & Conquer 3» og «Call of Duty 4».

I en kommentar til nettstedet sier EA at piratversjonen av «Spore» ikke kan sammenlignes med fullversjonen, ettersom den gjerne inneholder feil og virus. Torrentfreak sier på sin side av disse versjonene ikke er med i statistikken.

Brukes av mange spill
Stadig flere pc-spill benytter seg av DRM-løsningen SecuROM, senest nå «Grand Theft Auto IV». Mange pc-brukere har høyrøstet motsatt seg dette, etter anklager om at SecuROM kan skade pc-er, ikke lar seg avinstallere, og setter tak på antall installeringer en bruker kan gjøre.

- De dyktigste blant oss klarer jo å komme seg rundt sånne sperrer uansett. Jeg skal ikke spekulere i grunnene EA har og har hatt til å bruke SecuROM, men de har her oppnådd to ting: At noen har klart å knekke koden, og at de har pådratt seg mye vrede, sa DRM-ekspert Torgeir Waterhouse i IKT-Norge til Dagbladet.no tidligere i år.

Electronic Arts er nå forøvrig blitt saksøkt for bruken av SecuROM.

«SPORE»-PIRATER: Det er mange som skylder på DRM-løsningen til «Spore» når de ulovlig laster ned spillet. Her er forøvrig jolly roger laget i «Spore».
Faksimile: SPOREPEDIA
«SPORE»-PIRATER: Det er mange som skylder på DRM-løsningen til «Spore» når de ulovlig laster ned spillet. Her er forøvrig jolly roger laget i «Spore». Faksimile: SPOREPEDIA Vis mer