Pirrende råskap

Underholdende, nervepirrende og intelligent diskuterende om menneskelivets verdi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Kristin Tosterud Holte debuterte i 2003 med «Gjesten», en såkalt lovende debut som blant annet handler om døden. Som forfatter tilhører hun nok likevel den kategorien, der debuten er en slags oppvarming. For det er i den såkalt vanskelige andreromanen, at Holte viser sin styrke.

Forviklinger

Boka starter på et fengselssykehus. Der ligger over femti år gamle Anna. Hun leser biografien om seg selv. Kalt «Dødelig Udødelighet» og skrevet av en skandalejournalist. Boka skildrer Anna og ektemannens kaldblodige reise til Brasil, sammen med unge uvitende Ulrikke som de akter å drepe. Parallelt med den tendensiøse biografien om Annas grusomhet, får vi Annas egen historie.

Holte har snekret sammen en finurlig historie med kriminalromanske trekk: Om sportsjournalisten Anna som treffer den lynskarpe legestudenten Johannes. De får en sønn som blir homoseksuell. Og de halter seg gjennom et relativt kjærlighetsfullt ekteskap. Inntil Anna blir smittet av hepatitt. Ektemannen har vært utro, og Anna dør om hun ikke får ny lever.

Livets verd?

Johannes får så unge Ulrikke som pasient. Hun har en uhelbredelig svulst på hjernen, Annas blodtype og en frisk ung lever.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer