Pirrende råskap

Underholdende, nervepirrende og intelligent diskuterende om menneskelivets verdi.

BOK: Kristin Tosterud Holte debuterte i 2003 med «Gjesten», en såkalt lovende debut som blant annet handler om døden. Som forfatter tilhører hun nok likevel den kategorien, der debuten er en slags oppvarming. For det er i den såkalt vanskelige andreromanen, at Holte viser sin styrke.

Forviklinger

Boka starter på et fengselssykehus. Der ligger over femti år gamle Anna. Hun leser biografien om seg selv. Kalt «Dødelig Udødelighet» og skrevet av en skandalejournalist. Boka skildrer Anna og ektemannens kaldblodige reise til Brasil, sammen med unge uvitende Ulrikke som de akter å drepe. Parallelt med den tendensiøse biografien om Annas grusomhet, får vi Annas egen historie.

Holte har snekret sammen en finurlig historie med kriminalromanske trekk: Om sportsjournalisten Anna som treffer den lynskarpe legestudenten Johannes. De får en sønn som blir homoseksuell. Og de halter seg gjennom et relativt kjærlighetsfullt ekteskap. Inntil Anna blir smittet av hepatitt. Ektemannen har vært utro, og Anna dør om hun ikke får ny lever.

Livets verd?

Johannes får så unge Ulrikke som pasient. Hun har en uhelbredelig svulst på hjernen, Annas blodtype og en frisk ung lever.

Hvor mye er et liv verdt? Kan ett liv settes opp mot et annet? Er det ikke bare godt for en dødssyk å få lov til å slippe? Lars Saabye Christensen har skrevet om organdonasjon. Linn Ullmann om barmhjertighetsdrap. Holte innlemmer til dels begge diskusjonene i Annas fortelling om hvordan hun og ektemannen langsomt bestemmer seg for å ofre Ulrikke. En grotesk problemstilling, satt på spissen av at Ulrikke blir gravid.

Legevitenskapen har for lengst utviklet seg så langt at den overgår menneskets etiske evner. Holte setter problematikken på spissen ved at vi får en slags forståelse for ekteparets groteske valg. Johannes som ofrer seg og Ulrikke, fordi han er skyld i konas dødsdom. Holte får også fram en kynisk «sterkeste overlever», gjennom skildringen av en nesten overmenneskelig Anna; intelligent, vakker, og uskyldig dømt til døden av mannens utroskap. Satt opp mot den skvaldrende overflatiske «kanonføden» Ulrikke.

Underholdende

Boka dekker mange behov. Den viser at det kan skrives krim som ikke følger en gitt oppskrift, der Holte holder en nervedirrende spenning helt til siste side. Den er en finurlig og til dels dyptpløyende diskusjon av en grotesk aktuell moderne problematikk. Den er underholdende og velskrevet. Holte sjonglerer elegant mellom de ulike stemmene: Annas presise fortelling, Ulrikkes naivt hjelpeløse dødsangst og skandalejournalistens tendensiøse føleri.

Holte har også en bredde i persongalleriet: Vi hører om kunstnerkjæresten til Ulrikke som bruker hår fra kreftpasienter i installasjonene sine. Vi møter de snuskete kyniske organhandlerne i Brasil. Det ligger hele tida en språklig nerve her. Blant annet gjennom en nærgående skildring av Annas klare hode og syke lever. Satt opp mot Ulrikkes livsglade kjøttfulle kropp, og det lille livet som lever inni henne.

«Et grådig liv» er en høyst anbefalelsesverdig roman.