Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mamma Mia! Here We Go Again

Pirrer fansen etter kanon­åpning: - Nå kan alt skje

«Mamma Mia»-stjernene utelukker ikke en tredje film.

OPPFØLGER: Ti år etter at «Mamma Mia!» ble en kinosuksess, kommer oppfølgeren. «Mamma Mia! Here We Go Again» hadde premiere 20. juli. Video: Universal Pictures Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ti dager etter at «Mamma Mia! Here We Go Again» hadde premiere, har den allerede kapret plassen som årets tredje mest sette film på norske kinoer.

  • Les Dagbladets anmeldelse her!

Siden 20. juli har nærmere 300 000 nordmenn sett stjerner som Amanda Seyfried, Pierce Brosnan og Stellan Skarsgård synge og svinge seg til Abba-musikk, ifølge Filmweb.

«Mamma Mia! Here We Go Again» er oppfølgeren til kinosuksessen «Mamma Mia!», som ble årets mest sette film på norske kinoer i 2008.

Film nummer to lot vente på seg. Ti år, for å være presis. Vil det gå like lang tid før vi får se film nummer tre fra «Mamma Mia»-universet? Kommer det i det hele tatt en film nummer tre?

Snakkis

Pierce Brosnan utelukker det ikke.

- I London snakker folk om en tredje film, sa skuespilleren da Dagbladet møtte ham i Stockholm tidligere denne måneden.

Han håper i så fall at vi ikke skriver 2028 før «Mamma Mia 3» treffer kinolerretet.

- Ti nye år ... Herregud. Da er jeg 75 år gammel. Jesus. Da er jeg for voksen, sa en lattermild Brosnan.

Da skuespillerkollega Christine Baranski, som spiller Donnas venninne Tanya, gjestet Today Show, ga hun klar beskjed til filmprodusentene:

- De bør ikke vente i ti år!

ÅPEN FOR OPPFØLGER: Pierce Brosnan utelukker ikke en tredje «Mamma Mia»-film, men håper at det ikke går ti nye år før han igjen skal tre inn i rollen som Sam Carmichael. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
ÅPEN FOR OPPFØLGER: Pierce Brosnan utelukker ikke en tredje «Mamma Mia»-film, men håper at det ikke går ti nye år før han igjen skal tre inn i rollen som Sam Carmichael. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Tror faen ikke det

Amanda Seyfried har sagt til Dagbladet at hun fikk sjokk da hun ble spurt om å spille i «Mamma Mia 2».

I et ferskt intervju med Entertainment Weekly uttrykker 32-åringen blandede følelser over tanken på en tredje film:

- Jeg føler definitivt at det er nok Abba-musikk å ta av, men jeg sier det samme som jeg sa for ti år siden: «Jeg tror faen ikke det».

Seyfried sier at hun vil være bekymret for at filmstudioet kun lager en tredje film for å tjene penger, noe hun vet ikke er tilfellet med film nummer to.

Helt utelukket er det ikke at ettbarnsmoren vil gjenta rollen som Sophie Sheridan:

- Det virker absurd. Men nå kan alt skje!

- Fin fantasi

Judy Craymer står bak musikalen som dannet grunnlaget for den første filmen, og har produsert både «Mamma Mia!» og «Mamma Mia! Here We Go Again».

Hun forteller at en eventuell tredjefilm var en «snakkis» på settet til film nummer to.

- Vi hadde det så fint da vi traff hverandre igjen. Alle snakket om det. Vi blir alle eldre, så i så fall kan vi ikke vente i ti år til, sa Craymer til Dagbladet tidligere denne måneden.

Samtidig erkjente produsenten at hun ikke ser for seg at det kommer til å skje.

- Det er en fin fantasi.

TAR OVER STAFETTPINNEN? Judy Craymer spøker med at en eventuell tredje film kan ta utgangspunkt i romansen mellom bestemora Ruby Sheridan (Cher) og hotellsjef Fernando (Andy Garcia). Foto: Universal Pictures
TAR OVER STAFETTPINNEN? Judy Craymer spøker med at en eventuell tredje film kan ta utgangspunkt i romansen mellom bestemora Ruby Sheridan (Cher) og hotellsjef Fernando (Andy Garcia). Foto: Universal Pictures Vis mer

Kassasuksess

Kommer vi til å se en tredje «Mamma Mia»-film? Tja, sier filmekspert Brita Møystad Engseth.

- Selv om Abba-katalogen er stor, er den begrenset. Kanskje de har brukt opp de morsomme sangene?

- I så fall må de grave litt, og lage en dramaturgi som gjør at sangene passer.

«Mamma Mia!» spilte inn nærmere fem milliarder kroner. Også oppfølgeren er på vei til å bli en kassasuksess: Ifølge Box Office Mojo har «Mamma Mia! Here We Go Again» allerede spilt inn 1,4 milliarder kroner på verdensbasis.

BRUKT OPP: Brita Møystad Engseth sier at et problem ved en eventuell tredje «Mamma Mia»-film, er at alle de store Abba-låtene er brukt opp i film nummer én og to. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BRUKT OPP: Brita Møystad Engseth sier at et problem ved en eventuell tredje «Mamma Mia»-film, er at alle de store Abba-låtene er brukt opp i film nummer én og to. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det lønner seg å lage Abba-filmer. Problemet er: Hvilke av låtene skal vi grave opp nå?

Travelt

Engseth ler høyt da journalisten spør om det er kunstnerisk grunnlag for å lage film nummer tre.

- Det var ikke kunstnerisk grunnlag for å lage film nummer to heller! Det handler ikke om dét. Det handler om å pakke inn sanger voksne generasjoner har vokst opp med, som de har et sentimentalt, uskyldig forhold til, sier filmeksperten.

Hun lanserer «videreføring av arven» og «internasjonal hotellkjede» som stikkord for en eventuell tredjefilm.

Dersom det er snakk om å gjenta suksessen for tredje gang, må produsentene kjappe seg, mener Engseth. Det kan ikke gå ti nye år før «Mamma Mia 3» dukker opp:

- Da har de som kjøpte de opprinnelige Abba-platene dødd. Den første «Mamma Mia»-filmen var en massiv hit, og alle hadde et forhold til den. Da kan det gå litt tid. Men nummer tre må komme i 2020 - seinest.

Kan nå filmtoppen

Filmeksperten tror «Mamma Mia! Here We Go Again» kan bli årets mest sette film i Norge.

- 300 000 publikummere på ti dager? Hallo, ja, sier Engseth og ler.

- Jeg tror det skal være fullt mulig. Det er ingen som tør å ta av den filmen før september.

Hun tror ikke at konkurransen fra den nye «Mission: Impossible»-filmen, som har premiere fredag, vil påvirke «Mamma Mia»-oppfølgerens seertall nevneverdig.

- Det er to forskjellige målgrupper. De unge mennene som har sittet inne og ventet, kommer til å styrte ut og se «Mission: Impossible». Men ikke mammaene og tantene, de går på «Mamma Mia».