Pirrer våre fordommer mot anleggsarbeidere

Original og formfullendt arbeiderprosa.

ORDSNEKKER: Tina Åmodt er ute med «Anleggsprosa». Hun har gått på Skrivekunstakademiet i Hordaland og er i ferd med å avslutte studier ved Litterär Gestaltning ved Göteborgs Universitet. 
Foto: Siv Seglem
ORDSNEKKER: Tina Åmodt er ute med «Anleggsprosa». Hun har gått på Skrivekunstakademiet i Hordaland og er i ferd med å avslutte studier ved Litterär Gestaltning ved Göteborgs Universitet. Foto: Siv Seglem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: «Det er å stå opp halv seks 230 dager i året. Det er de tørre brødskivene. Det er å ta på seg fuktig yttertøy og hjelmen som gnager merker i pannen...Komme til hus og gå fra hus, Kjenne vekten av spikerbeltet og verktøyet som dunker mot lårene. Å stå med gjørme til knærne og forsøke å pumpe bort vann som gjør videre arbeid umulig.»

ForskalingssnekkerFortelleren i de knappe presise prosastykkene til debutanten Tina Åmodt er forskalingssnekker. Gjennom jeg-stemmen følger vi byggingen av et hus, fra de første oppmålingene via satellitt, til fundamentet står der. Tekstene rommer alt fra det helt konkrete arbeidet som å blande betong, til mer allmenne, eksistensfilosofiske betraktninger:

«Behovet for å bo er en livsnødvendighet. Det første huset var en hule, store trær kastet skygger inn gjennom åpningen. Mennesket begynte å bygge selv. Det var det største som skjedde i menneskets historie. Ved å sette opp vegger, tak og dører, forandret verden seg.»

Anleggsprosa er arbeiderklasseprosa i tradisjonen etter Åmodts navnebror Bjørn Aamodt. Det er samhold, det er kulde, det er slit. Det er «Tid og maskiner. Arbeidsrutiner. Mennesker som bygger for mennesker.» Arbeiderhelten i boka er Harald Amundsen: «Hender med hovne blodårer, gule fingertupper, en lillefinger uten tupp og negl.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer