Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Pissing Woman» med egen kunst

Hvis ikke navnet Irina Jovic (27) sier deg noe, hva med «Pissing Woman»? Det var Irina som lå modell for Odd Nerdrum. Selv om man skulle tro hun var både arm- og beinløs, har hun alle lemmer intakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ja, jeg er hel, jeg. Men «Pissing Woman» er meg, ler Irina Jovic og viser rundt i utstillingen hun åpnet i Galleri Tonne i Oslo i går.

At hun er tidligere Nerdrum-elev er helt åpenbart. Ikke like lett gjenkjennelig er hun fra det omstridte bildet som skaket Kunst-Norge og Handikapforbundet i 1997. Irina sto mye modell for Nerdrum før hun ble elev.

Nå er hun aktuell med utstillingen «Svakhet, ditt navn er kvinne» og definerer seg som antifeminist.

Mannefrigjøring

- Nå må vi få en mannefrigjøring snart! La mannen være mann, proklamerer hun, og er helt på linje med Susan Faludi i «Snytt».

- Hvis de ikke tør være menn, er det ikke deres egen dumhet?

- Jo, men organiserte feminister har vært veldig dominerende, mener Irina.

- Mannefrigjøringen du etterlyser, hvordan skal den arte seg?

- Det blir det mennenes oppgave å finne ut. Men de bør behandle kvinner som kvinner, og ikke som konkurrenter. I kunstlivet, for eksempel. Der ser menn kvinner som konkurrenter.

Hun avslår å komme med eksempler. Nøyer seg bare med å fastslå at slik er det.

Mester-elev

Norsk-serbiske Irina har gått på kunstakademi i Frankrike, og oppdaget ikke Nerdrum før hun kom tilbake til Norge etter fem år i utlendighet.

- Jeg var 21 og satte himmel og jord i bevegelse for å få bli elev.

På utstillingen hennes er det tydelig at hun har latt seg inspirere av læremesteren.

OSLO-DEBUT: - Et interessant bidrag fra en innvandrer, mener Odd Nerdrum. I går åpnet Irina Jovic separatutstilling i Galleri Tonne i Oslo.