Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Pitbull-piraten» risikerer fengsel i historisk sak

Norsk 44-åring kreves også for sekssifret beløp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sverige har hatt flere store rettssaker mot fildelere som har stått bak kopiering av filmer, musikk og spill. Nå får også Norge sin første sak.

En 44-åring fra Fredrikstad er nå tiltalt for å ha kopiert og spredd filmen «Pitbull-Terje» i fjor.

Saken kan få enorm betydning for arbeidet mot ulovlig fildeling her til lands. Den tiltalte risikerer tre måneders fengsel og bøter, i tillegg til å måtte betale erstatning på flere hundre tusen kroner.

- Dette er ekstremt viktig, fordi vi med denne saken vil gjøre alle oppmerksom på at de som driver med slike ulovligheter kan bli tatt og straffet, sier Roald Dye i Norsk videogramforening til Dagbladet.no.

Tiltalte overrasket

Det var i november i fjor at 44-åringen kopierte filmen og la den ut på nettet. Han benyttet seg av et tilbud fra Start.no om å streame filmen mot betaling, men brukte i tillegg en programvare som gjorde at han kunne ta en kopi. Etter få timer lå filmen ute via piratsiden The Pirate Bay - gratis og tilgjengelig for alle.

Fredrikstad-mannen innrømmet i avhør at han spredde filmen.

- Han er veldig overrasket over at dette er en sak, og har gitt uttrykk for at dette er svært vanlig å gjøre. Han er ikke noe datageni, og sier det ikke er vanskelig å gjøre det han har gjort, sa Freddy Andersen, politibetjent ved Fredrikstad politistasjon, etter at 44-åringen hadde vært inne til avhør.

image: «Pitbull-piraten» risikerer fengsel i historisk sak

Fem politimenn deltok i razziaen som førte til den tiltaltes arrestasjon.

Flere saker

Advokatfirmaet Simonsen skal prosedere saken om erstatningsspørsmålet.

- Det spesielle med denne saken er at den går til retten, til tross for at den tiltalte har tilstått. Det gjør man fordi saken er så prinsipielt viktig, i og med at det er den første saken i sitt slag siden den nye åndsverkloven ble innført, sier advokat Espen Tøndel til Dagbladet.no.

Han bekrefter at de krever et sekssifret beløp i erstatning, og varsler at det vil komme flere saker framover.

- De vil kanskje ikke bli helt lik denne, men vi ønsker nå å gå etter administratorene - de som styrer de ulovlige nettverkene, sier han.

Både film- og musikkbransjen vil i løpet av neste år lansere store holdningskampanjer rettet mot ungdom, der målet er å få færre til å dele rettighetsbeskyttet materiale ulovlig.

Dømt og frikjent

HISTORISK SAK: En 44-åring fra Fredrikstad må møte i retten, tiltalt for å ha kopiert og spredd filmen «Pitbull-Terje». Atle Antonsen (bildet) er blant skuespillerne i filmen.
HISTORISK SAK: En 44-åring fra Fredrikstad må møte i retten, tiltalt for å ha kopiert og spredd filmen «Pitbull-Terje». Atle Antonsen (bildet) er blant skuespillerne i filmen. Vis mer

I Sverige fikk den første saken av liknende art enorm medieoppmerksomhet. Andreas Bawér ble i 2005 dømt til å betale en bot på 16 000 kroner dømt for å spredd filmen «Hip Hip Hora».

29-åringen tilstod først, men trakk seinere tilståelsen tilbake.

I begynnelsen av oktober ble han frikjent av hovrätten, tilsvarende norsk lagmannsrett.

- Jeg kjenner ikke godt nok til denne saken til å kunne si noe om den, sier Tøndel.

Les også:

Razzia mot Pitbull-pirat

«Pitbull»-pirater i trøbbel

VIKTIG: Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen peker på at dette er den første fildelingssaken som kommer opp for retten siden den nye åndsverksloven ble innført.
Hele Norges coronakart