«Pitbull»-pirater i trøbbel

«Pitbullterje» er allerede lagt ut på nett. Nå blir piratene politianmeldt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): 150 000 mennesker har allerede sett «Pitbullterje» på kino. Men over tusen mennesker kan også ha lastet ned samme film ulovlig fra nettet.

Dette skal være første gang en større norsk spillefilm er tilgjengelig i piratversjon mens filmen fortsatt går på kino, skriver Dagsavisen.

Nå vurderer deler av filmbransjen å anmelde den eller de som har gjort filmen tilgjengelig på nettet. På profilerte piratnettsteder ligger filmen ute i flere kopier.

- Det er jo ikke lov å gjøre dette, og vi tror vi kan finne ut hvem som står bak. Vi ønsker også å gå videre med saken av prinsipp. Det er flere i filmbransjen som sikkert kan ha interesse at saken prøves for retten, men hvem som eventuelt går videre med saken er for tidlig å si, sier Stein B. Kvae i produksjonsselskapet Paradox til Dagbladet.no.

Prinsippsak

1. juli trådde den nye åndverksloven i kraft, og med dette ble det ulovlig både å gjøre tilgjengelig og laste ned rettighetsbeskyttet materiale.

I et nettmøte med Dagbladet.no hevdet advokat Rune Ljostad at nedlasting og fildeling «kan straffes med bøter eller fengsel i inntil tre måneder, i grove tilfeller bøter eller fengsel inntil tre år».

Men ingen nye saker har blitt prøvd for retten etter at den nye loven ble innført. En eventuell «Pitbullterje»-anmeldelse kan derfor bli prinsipielt viktig.

RASER MOT PIRATER: Flere piratversjoner av «Pitbullterje» florerer på nettet. Nå vil filmbransjen ta affære.
RASER MOT PIRATER: Flere piratversjoner av «Pitbullterje» florerer på nettet. Nå vil filmbransjen ta affære. Vis mer

- Det er jo inntekter fra film denne bransjen lever av. Hvis film blir gratis slutter vi å eksistere, sier Kvae til Dagbladet.no.

Får støtte

I Sverige fikk en sak mot en 28-åring fra Västerås stor oppmerksomhet i mediene tidligere i høst. Mannen stod tiltalt for å ha kopiert og spredd filmen «Hip hip hora» på nettet, og fikk til slutt 16 000 kroner i bot.

- Jeg tviler på om vi kommer noe videre med denne saken før jul - vi vil finne ut mer om hva som har skjedd først. Vi vil ha bedre oversikt over saken og konsekvensene av den, sier Kvae.

Leif Holst Jensen i Norske film- og tv-produsenters forening vil støtte Paradox om de går videre med saken.

- Det er ingen tvil om at dette er et stort problem for bransjen, men i Norge har det vært få konkrete saker å forfølge. Skulle Paradox ta dette videre som en prinsippsak, stiller vi oss 100 prosent bak dette arbeidet, sier han til Dagsavisen.

Kvae ser bare ett positivt aspekt ved det som har skjedd:

- Det er jo hyggelig at vår film blir sett på som så interessant at noen gidder å ta seg bryet med å kopiere den og legge den ut på nettet. Det tar vi som et kompliment, sier Kvae i Paradox.

Start.no beklager

Start.no tilbød sine bredbåndsbrukere å se filmen på nett i midten av november. En eller flere av brukerne har trolig klart å kopiere filmen fra nettvisningen, og deretter lagt den ut for fri nedlasting.

- Dette var en pilotordning vi tilbød et begrenset antall kunder, for å sjekke både interessen og de tekniske sidene av en slik filmvisning. Vi sikret visningen på en rekke måter, blant annet med kopisikring og nøye registrering av hver seer. Til tross for dette har en av seerne tatt en kopi og distribuert den ulovlig, noe vi selvsagt beklager, sier redaktør Eirik H. Urke i Start.no.

Han håper ikke at piratkopieringen av filmen gjør det vanskeligere å få til avtaler med filmbransjen i framtida.

- Vi ønsker å vise premierefilmer på nettet også i framtida, og vil da iverksette ytterligere tiltak for å sikre oss mot misbruk. Jeg mener at filmbransjen har mye å hente på å utnytte de mulighetene som ligger på nettet. «Pitbullterje» har jo også vist seg å bli en formidabel kinosuksess i høst, sier Eirik H. Urke

KJEMPESUKSESS: Over 150.000 nordmenn har sett «Pitbullterje» på kino. Her er Pitbullterje (Jørgen Foss) (til venstre), Jim (Petrus Christensen), og «pappa» Atle Antonsen (i midten).
OVERRASKET: «Pitbullterje»-regissør Arild Frölich er ifølge Dagsavisen overrasket over at filmen hans allerede er på nett.
KAN GI TRE ÅR: Særdeles grove tilfeller av piratkopiering kan straffes med fengsel i tre år, hevdet MPA-advokat Rune Ljostad i <a href=http://www.dagbladet.no/kultur/2005/10/15/446467.html>et nettmøte</a> tidligere i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer