MER PITBULL-TERJE: Endre Lund Eriksen har nok en gang klart å lage en humoristisk barnebok av et sosialproblematiserende tema.
FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
MER PITBULL-TERJE: Endre Lund Eriksen har nok en gang klart å lage en humoristisk barnebok av et sosialproblematiserende tema. FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADETVis mer

Pitbull-Terje og Jim på pappajakt

Forbilledlig barne,- og ungdomsbok.

||| ANMELDELSE: Barnevern, far som drikker, forsvunnet mor, ukjent far, depressiv mor.

Det skal godt gjøres å lage underholdende, spennende og humoristiske barnebøker av så sosialproblematiserende temaer. Med fjerde bok i Pitbull-Terje serien har Endre Lund Eriksen klart det igjen.

Pitbull-Terje og Jim på pappajakt

De har sitt å stri med, den tjukke skoleskulkeren Pitbull-Terje og hans snusfornuftige kompis Jim. Samtidens svar på Karlson og Lillebror. I forrige bok, «Pitbull-terje blir ond», ble de uvenner. Nå prøver Terje, som har begynt å trene bort fettet sitt, å bli venner med Jim igjen. Men Jim har fått seg jentevenner, og vil ikke. Inntil Terje kommer viftende med en liten bok med moderne poesi; «Multippel Nevrose», skrevet av Arne Sandberg.

Fotografiet av Sandberg er så likt Jim, at Terje er overbevist om at det må være Jims far. Men hvem er da snekkeren Tor Inge Olsen, som i følge moren døde like etter at Jim ble født?

Frekk og humoristisk
Takket være Endre Lund Eriksens frekke humoristiske røffe stil, overbeviser Jim som den snusfornuftige skoleflinke fjortenåringen han er. I denne boka sendes Jims mor på psykiatrisk sykehus for å prøve å komme seg ut av den angsten og depresjonen som har lammet henne siden Jim ble født .  Barnevernet lar Jim bo hos kjæresten Kari, og hennes velmenende foreldre.

Kanskje er Jim i overkant suveren når han kjekt og greit diskuterer med jentene både graviditet og mensen. Eller fastslår at Karis hormoner nok er mer utviklet enn hans da de kysser, og han må si stopp før de går for langt. Men det er en intelligent måte å bake inn tematikken på, samt at stilen er så avslappet og humoristisk at det ikke virker påtrengende pedagogisk.

Moderne poesi
Det mest imponerende ved denne boka, er at Endre Lund Eriksen klarer å bake inn barns fortolkninger av moderne poesi. Her er noen fantastiske passasjer da Terje og Jim undrer seg over Sandbergs depressive bok som ikke engang går på rim.

Jim fastslår at Arne Sandberg ikke kan ha hatt det så lett, da han leser at «Husene har latterdørene på vid vegg og bilene blunker men ikke til meg».