Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Plagiat og Selnes-saken

ROLNESS

har i Dagbladet 20. november trukket fram Fred Selnes som eksempel på en lærebokforfatter som plagierer. Selnes svarer 24. november hvor han avviser det hele ved å hevde at han er offer for påstander om plagiat som undertegnede skulle ha satt ut. Dette medfører ikke riktighet.

Jeg ble trukket inn i Selnes-saken fordi jeg satt i styret til Norsk Institutt for Markedsforskning (NIM) da Selnes søkte stillingen som leder for NIM. Som styremedlem ble jeg informert av forskerkolleger om at Selnes, lærebok lå tett opp mot to amerikanske lærebøker. I vurderingen av dokumentasjonen som ble lagt fram, var jeg i kontakt med både Norsk Faglitterær Forfatterforening og Selnes, forlag. Forlaget ville rydde opp ved å skrive et nytt forord hvor det fremgikk hvilke kilder boken bygde på. Forordet ble også endret i senere utgaver av boken, men Selnes avviser i replikken til Rolness at dette kan tolkes som innrømmelse av plagiat.

TIL STYREMØTET

hvor vi skulle velge mellom søkerne til lederstillingen ved NIM, forelå det et brev fra fagkonsulenten som forlaget hadde brukt på Selnes, bok. Selnes omtaler i sin replikk brevet som en bekreftelse på at boken ikke var et plagiat. Det fagkonsulenten skrev, var bare at Selnes, bok er en elementær innføringsbok, og at faglig stoff på dette nivå er allemannseie. Brevet var ingen klargjøring av noe som helst, bare et forsøk på å bagatellisere saken slik at den ikke skulle telle ved vurderingen av Selnes sitt kandidatur til lederstillingen. Under styremøtet argumenterte jeg for at det bør stilles særlige krav om akademisk redelighet til personer som skal lede en forskningsinstitusjon. Derfor mente jeg at Fred Selnes ikke var skikket for stillingen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media