Plan sporer av

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PLAN-DEBATT: I Dagbladet onsdag 15. februar får bistandsorganisasjonen Plan og generalsekretær Sandro Parmeggiani kritisere Aftenpostens journalistikk uten at det er hentet inn tilsvar fra vår redaksjon.Aftenpostens A-magasinet har vært i landsbyen Tougue i Senegal og snakket med noen av de få som bor igjen der etter Plan og TV2s TV-aksjon «Ei hand å holde i» som ble direktesendt fra samme sted i 2002. I vår reportasje forteller flere av innbyggerne hvor skuffet de er over at ting ikke er blitt slik de forventet seg etter at kjendiser og TV-folk ble fløyet inn med Hercules-fly. De ble gjenstand for en kortvarig og intens oppmerksomhet. Journalistisk har vi gjort noe så enkelt som å snakke med mennesker, formidle det de sier og så sette det på trykk. Dette regnes som vanlig journalistisk arbeid. Det som derimot ikke er vanlig, er at journalister reiser til bistandsområder uten forhåndsgodkjennelse og følge.

PLAN REAGERER sterkt på kritikken innbyggerne kommer med. Så sterkt at de i etterkant av vår reportasje har tatt avhør av kildene med publicus notarius for å få vite hva de faktisk har sagt. Avhørene har de overlevert til vår redaksjon som et bevis på at vi har sitert kildene feil. Ingen av kildene trekker tilbake utsagn gitt til vår journalist.Plan hevder også at vi har bestukket kildene. Våre gaver (ris og sukker) til landsbyene er av samme verdi som Plan på sine nettsider anbefaler å gi som gave til bare en person. Dessuten var denne ris- og sukkermengden ifølge norske og internasjonale forskere helt i tråd med det som regnes som en naturlig gave i dette området. De to hovedkildene kjente heller ikke til gavene da intervjuene ble foretatt.Vår hensikt med reportasjen er å vise at det ikke er uproblematisk å lage show blant de fattigste av de fattige her i verden. At de som bor der - grunnløst eller ei - kan få forventninger til at noe stort skal skje i etterkant.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer