Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Planene for det omdiskuterte biblioteket i Bjørvika er klare

30 prosent av arealet skal leies ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært opphetet debatt om det nye hoveddeichman i Oslo, etter at det nye byrådet, bestående av Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne, annonserte at de skulle se på planene for det vedtatte biblioteket en gang til.

Carl I Hagen jublet, mens en rekke profilerte forfattere, samt tidligere kulturbyråd Hallstein Bjercke (V), protesterte mot signalene om at byggingen av biblioteket kunne bli stanset.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap), Geir Lippestad (Ap) og kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) holdt deretter en pressekonferanse der de fortalte at hele 40 prosent skulle leies ut for å sikre inntekter til det nye biblioteket.

Fordelingen klar Etter flere måneder med usikkerhet rundt dette er det nå klart hvordan fordelingen av areal blir, skriver Aftenposten i dag.

En tredjedel av biblioteket, til sammen er 7000 av totalt 20.000 brutto kvadratmeter, blir satt av til eksterne aktører. Dette arealet skal benyttes til serveringssteder, kontorplasser, kurs, konferanser og pop-up-utleie.

Utleien skal sikre biblioteket i Bjørvika et 20-talls millioner kroner i året.

Kontorer og serveringssteder: I bibliotekets første etasje var det allerede tegnet inn restaurant og kafé. Områdene satt av til dette blir større enn først planlagt. Hele mesaninen i femte etasje er blant områdene som skal leies ut.

Pop-up-utleie: Enkeltområder kan ryddes slik at eksterne aktører kan holde arrangementer etter stengetid og i enkelte tilfeller innenfor bibliotekets åpningstider.

Kurs og konferanser: Kinosalen, noen møterom og en flerbrukshall i kjelleren gjøres tilgjengelig for utleie.

- Det er ikke til å legge skjul på at det har vært krevende å finne gode løsninger for utleie i et bygg som egentlig bare består av ett rom. Med denne løsningen blir det mulig å drive bibliotek samtidig som driftskostnadene reduseres, som jo var hensikten, sier direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg (KID) til Aftenposten.

Utsatt flere ganger I 2013 sa majoriteten av bystyret ja til nytt Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika. Bygget skulle ha en prislapp på 2,6 milliarder kroner. 

På grunn av flere budsjettsprekker har planene for bygget blitt utsatt flere ganger. Nå ligger prosjektet an til å bli en halv milliard kroner dyrere enn planlagt.

I oktober 2015 meldte Kultur- og idrettsbygg at de har hevet kontrakten med entreprenøren som skulle bygge biblioteket.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart