«Skogsmatrosen»:

Planlagt storserie i fare

I 2019 ga NRK grønt lys til «Skogsmatrosen» - som skulle bli en av kanalens dyreste satsinger noensinne. To år seinere er derimot framtida til dramaserien svært usikker.

USIKKERT: Serien «Skogsmatrosen» baseres på bøkene til forfatter Jon Michelet, som gikk bort i 2018. Nå er framtida til serien usikker. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet. Faksimile: Forlaget Oktober
USIKKERT: Serien «Skogsmatrosen» baseres på bøkene til forfatter Jon Michelet, som gikk bort i 2018. Nå er framtida til serien usikker. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet. Faksimile: Forlaget Oktober Vis mer
Publisert

Allerede i 2016 ble det kjent at NRK vurderte å lage tv av Jon Michelets suksess-bokserie om krigsseilere. Produksjonsselskapet Filmkameratene ønsket å produsere tv-serien, og i 2019 ga NRK grønt lys til «Skogsmatrosen».

Serien skulle bli en av tidenes dyreste norske tv-produksjoner, med et planlagt budsjett på rundt 150 millioner kroner. Det er dobbelt så mye som «Kampen om tungtvannet» - som NRK og Filmkameratene sto bak i 2015, skrev NRK i 2019.

«Skogsmatrosen» skulle i utgangspunktet bestå av åtte episoder. Det var tenkt at den skulle ta for seg første bind av Michelets bokserie fra 2012.

Ikke finansiert

I romanen møter leserne 18 år gamle Halvor Skramstad, som i 1939 tar hyre som lettmatros i den norske handelsflåten. Så bryter 2. verdenskrig ut, og han ender opp i konvoitrafikken mellom England og USA.

NRK skulle bidra med finansiering på omtrent 60 millioner kroner, mens produsent John M. Jacobsen og Filmkameratene måtte skaffe resten gjennom privat finansiering.

Da var planen at serien skulle på skjermen i 2021 eller 2022. Men slik blir det ikke.

Nå forteller produsent John M. Jacobsen til Dagbladet at serien ennå ikke har kommet i produksjon, og at Filmkameratene ikke har klart å finansiere serien.

I FARE: Filmprodusent John M. Jacobsen sier til Dagbladet at serien «Skogsmatrosen» ennå ikke har begynt produksjonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
I FARE: Filmprodusent John M. Jacobsen sier til Dagbladet at serien «Skogsmatrosen» ennå ikke har begynt produksjonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

NRK-avtale avsluttet

NRK er nå ikke lenger involvert i «Skogsmatrosen». Dramasjef i NRK, Ivar Køhn, sier til Dagbladet at statskanalen hadde en opsjonsavtale med Jacobsen og Filmkameratene. Planen var at NRK skulle finansiere serien med 60 millioner kroner - nå er den avtalen gått ut.

- Per i dag har vi ikke noen avtale med Filmkameratene om «Skogsmatrosen». Formelt sett gikk avtalen ut rundt nyttår, sier Køhn til Dagbladet.

- Avtalen gikk ut på tid. De ville da ikke forlenge den. Det er ikke noe drama knyttet til dette, sier Jacobsen.

Køhn forteller at avtalen med Filmkameratene var en standardavtale NRK har i samarbeid med eksterne produsenter. Deretter settes det i gang en prosess for å få på plass finansiering.

- Det er en vanskelig prosess med store prosjekter å få den riktige finansieringen. Men ansvaret for finansieringen ligger primært hos produsenten - i dette tilfellet Filmkameratene, sier Køhn og fortsetter:

- Da er det en avtale som går ett år eller to år. Noen ganger forlenges den, og så går den automatisk ut hvis serien ikke er finansiert opp, eller det ikke er gjort en beslutning om at serien skal ut i produksjon fra produsenten innen den tida.

GIKK UT: Dramasjef i NRK, Ivar Køhn, sier til Dagbladet at NRK ikke lenger er en del av avtalen om å produsere «Skogsmatrosen». Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
GIKK UT: Dramasjef i NRK, Ivar Køhn, sier til Dagbladet at NRK ikke lenger er en del av avtalen om å produsere «Skogsmatrosen». Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Utelukker ikke ny avtale

På spørsmål fra Dagbladet om det kan være aktuelt for NRK å gå inn i prosjektet igjen hvis Filmkameratene får finansiert serien, svarer Køhn:

- Vi har en dialog med Filmkameratene. Dersom de ser at det finnes en mulighet, går jeg ut fra at de tar kontakt med oss igjen. Da vurderer vi det da.

Jacobsen er åpen for å ta kontakt med NRK igjen, hvis de får finansiert serien.

- Det øyeblikket vi har avtalen på plass, vil det være naturlig for oss å gå tilbake til NRK. Men vi kan ikke garantere det. Det finnes en del andre muligheter, eksempelvis strømmetjenestene, sier Jacobsen. Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Begrensninger

Køhn sier at NRK finansierer rundt 60-70 millioner kroner i de største prosjektene fra eksterne produsenter. Hvis budsjettet blir høyere, må den eksterne produsenten finansiere resten.

Hvis prosjektene er billigere, kan NRK bidra med mer finansiering, og i enkelte tilfeller fullfinansiere.

- De eksterne produsentene kan søke gjennom eksterne fond, for eksempel Norsk filminstitutt. De kan også søke internasjonale fond og i samarbeid med store tv-kanaler, avslutter Køhn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer