REDDER LIV: Norge har det siste året bidratt til å redde omlag 20 000 liv med fartøyet Siem Pilot i Middelhavet. Blant dem 129 i redningsaksjonen på bildet.
Foto: Kripos / NTB scanpix
REDDER LIV: Norge har det siste året bidratt til å redde omlag 20 000 liv med fartøyet Siem Pilot i Middelhavet. Blant dem 129 i redningsaksjonen på bildet. Foto: Kripos / NTB scanpixVis mer

Planlagte forlis og andre snarveier til Europa

Stans av smuglerruter over Middelhavet avhjelper ingen nød.

Meninger

Leder for Global initiative against transnational organized crime, T. Reitano, var nylig i Oslo og orienterte norske myndigheter om sitt syn på menneskesmugling. Av Morgenbladet ble hun referert på at «patruljeringen av Middelhavet først og fremst har den virkningen at menneskesmuglingen øker». Norge har det siste året bidratt til å redde omlag 20 000 liv med fartøyet Siem Pilot i Middelhavet. Debatt om oppdraget er viktig, men fokus på menneskesmuglere og bekjempelse av kriminelle nettverk alene blir for enkelt.

For det første; Det er nød som driver trafikk over Middelhavet. For hver rute vi stenger åpnes en ny. Menneskesmuglere finner alltid andre og farligere veier. Da ruten gjennom Tyrkia ble forsøkt tettet i våres, ble trafikk raskt omdirigert til det mer risikable Libya.

For det andre; Vi er folkerettslig forpliktet til å komme mennesker i havsnød til unnsetning. Mennesker som ikke plukkes opp av fartøy som Siem Pilot vil kreve redning av andre, som kommersielle lasteskip eller cruiseskip. Kostnadene ved stans i kommersiell skipstrafikk i Middelhavet vil fort bli svært mye høyere enn kostnaden til patruljering.

For det tredje; En god del av dem som kommer over havet flykter fra krig og forfølgelse i hjemlandet. Dette er mennesker med krav på vår beskyttelse (dersom de klarer å ta seg inn i Europa, vel å merke). Stans av smuglerruter over Middelhavet avhjelper ingen nød. Stans av smuglerruter hindrer bare mennesker i å søke om den beskyttelsen de har krav på.

Vi kan ikke hjelpe alle. Likevel, det åpenbart at vi kan hjelpe ganske mange. Og hvor ble det forresten av det store politiske engasjementet for å hjelpe i nærområdene?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.