Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Planlegger alternativ Nobelpris i litteratur i Sverige

- Denne prisen blir en positiv motkraft til alt det jævlige som har skjedd det siste halvåret, sier akademiets talsperson.

I KJERNEN AV KONFLIKTEN: Jean-Claude Arnault er mannen som har skapt splittelse i Svenska Akademien. Her sammen med kona, poeten, Katarina Frostenson, et mangeårig medlem i komiteen på Nobelmiddag i 2011. Nå ønsker et hundretalls svenske kulturprofiler å danne et nytt alternativt akademi. Foto: NTB Scanpix
I KJERNEN AV KONFLIKTEN: Jean-Claude Arnault er mannen som har skapt splittelse i Svenska Akademien. Her sammen med kona, poeten, Katarina Frostenson, et mangeårig medlem i komiteen på Nobelmiddag i 2011. Nå ønsker et hundretalls svenske kulturprofiler å danne et nytt alternativt akademi. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I mai ble det avklart at utdelingen av Nobelprisen i litteratur vil bli utsatt til neste år etter beskyldninger om seksuelle overgrep og trakassering knyttet til den prestisjetunge institusjonen Svenska Akademien.

Nå går flere svenske kulturprofiler sammen om å dele ut sin egen versjon av verdens mest prestisjefylte litterære pris, som en protesthandling mot skandalen som har preget Sverige og filleristet ryktet til Akademien.

Det alternative akademiet har som mål at det skal bli utdelt en internasjonal litteraturpris «på verdig vis», skriver SVT.

- Denne prisen blir en positiv motkraft til alt det jævlige som har skjedd det siste halvåret, sier gruppas talsperson og skuespiller, Bianca Kronlöf, til Dagens Nyheter.

Et alternativt akademi

I dag er det nye alternativet til Svenska Akademien en ideell forening med et hundretall tilsluttede forfattere, bibliotekarer, sosionomer og kunstnere, skriver Dagens Nyheter. Tanken er at alle Sveriges biblioteker skal nominere to egnede kandidater før 8. juli.

Ifølge The Guardian kan de nominerte forfatterne kan komme fra hvor som helst i verden, og må ha skrevet minst to bøker, hvorav den ene ble publisert de siste 10 åra. Det nye akademiet leter etter en forfatter som har fortalt historien om «mennesker i verden», i motsetning til Nobel, som er ment for å hedre forfatteren som har skrevet, ref. Alfred Nobels vilje, «det mest fremragende arbeidet i en ideell retning».

Prisen vil bli tildelt 10. desember samme dag som Nobelprisen. Neste dag er det antatt at organisasjonen vil bli oppløst, skriver SVT.

- Vi har grunnlagt den nye komiteen for å minne folk om at litteratur og kultur generelt skal fremme demokrati, åpenhet, empati og respekt, og ikke privilegier, arroganse eller sexisme. I ei tid da menneskelige verdier blir stadig mer i tvil, blir litteraturen et enda viktigere motforsvar for å stoppe kulturen av stillhet og undertrykkelse. Det nye akademiet mener dette er så viktig at verdens største litteraturpris fortsatt skal tildeles i 2018 ," sier de i en uttalelse, skriver The Guardian.

Usikker framtid for Nobelprisen

Krisen i Svenska Akademien startet med metoo-avsløringer i fjor høst om at den svensk-franske teaterregissøren, Jean-Claude Arnault, angivelig står bak seksuelle overgrep og trakassering og lekkasje av en rekke nobelprisvinnere.

Han er gift med et av akademienmedlemmene som nå har trukket seg, lyriker Katarina Frostenson. Arnault og Frostenson beskrives som «maktspillere» i den svenske kultureliten gjennom flere tiår.

De rystende avsløringene førte til at 6 av 18 medlemmer hittil har forlatt Akademien, samt en omfattende moderniseringsprosess.

Siden det ble avklart at årets nobelpris i litteratur ble utsatt har det vært forventet at Svenska Akademien skal kunngjøre to nobelvinnere i 2019. Nå spøker det derimot for neste års prisutdeling også.

Administrerende direktør av Nobelstiftelsen, Lars Heikensten, er åpen for å utsette Nobelprisen enda et år dersom Svenska Akademien ikke klarer å gjenvinne tilliten de har brutt, skriver Omni.

Han åpner også opp for muligheten til å la andre institusjoner tildele Nobelprisen i framtida.