Fyre Festival

Planlegger «comeback» fra fengsel

Bedrageridømte Billy McFarland sliter med gjeld på 226 millioner kroner.

SKANDALE: Fyre-festivalen blir stående som et symptom på vår tids aller verste tilbøyeligheter, skrev Dagbladets anmelder om Netflix-dokumentaren om Fyre Festival. Video: Netflix Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Bedrageridømte Billy McFarland skylder 26 millioner dollar, rundt 226 millioner kroner, etter at han ble dømt skyldig og stående ansvarlig for storsvindel i 2018.

Amerikaneren var mannen bak Fyre Festival på Bahamas, en regelrett skandale av en kulturbegivenhet som svindlet tusenvis av billettkjøpere, leverandører og lokalbefolkning for store summer tilbake i 2017.

PARTNERE: Rapperen Ja Rule (til venstre) og Billy McFarland på Bahamas under opptakten til Fyre Festival. Foto: Netflix
PARTNERE: Rapperen Ja Rule (til venstre) og Billy McFarland på Bahamas under opptakten til Fyre Festival. Foto: Netflix Vis mer

Nå deler New York Magazine en historie som kaster lys over comebackplanen til McFarland, som etter planen skal løslates i 2024. Han skriver nemlig på en bok, ifølge frilansjournalisten Josh Raabs beretning om kontakten med McFarland, hans forlegger Brandon Rubinshtein og kjæresten Anastasia Eremenko.

Sistnevnte startet en dialog med Raab om å lage McFarlands bok, basert på de rundt 800 sidene bedrageren skal ha skrevet bak murene.

Inspirert av børsmanipulator

McFarland skal ha fortalt Raab at han jobber med memoarer som forteller den «rå» historien om hans mange businessgeskjefter siden 2011, og inneholder også hans versjon av historien om Fyre Festival, som dokumentarene til strømmetjenestene Netflix og Hulu ikke framstilte presist nok, ifølge McFarland.

Han skal være inspirert av «Wolf of Wall Street»-memoarene til den tidligere dømte børsmanipulatoren Jordan Belfort. Arbeidstittelen på McFarlands bokprosjekt er «Promythus: The God of Fyre».

Prometeus er ifølge Store norske leksikon titanen fra gresk mytologi som stjal ilden fra gudene og ga den til menneskene, noe som ga dem mulighet til å utvikle et kulturliv. Platon omtalte Prometeus som menneskets skaper.

Vil betale gjeld

McFarland skal ha fortalt Raab at planene er å bruke inntekter fra boka til å betale ned sin enorme gjeld. I korrespondansen med frilansjournalisten, som sier overfor magasinet at han til slutt takket nei til oppdraget, har McFarland skrevet at han sliter med å ta innover seg hvordan festivalkollapsen påvirket lokalbefolkningen på Bahamas, leverandører og billettkjøpere.

Historien om McFarlands luftslottfest er nådeløst fortalt i Netflix-dokumentaren «Fyre». Dagbladets anmelder Christopher Pahle skrev at filmen fra virkeligheten er noe av det flaueste han har sett, og setter ord på storbedrageriet med følgende bokstaver:

«Fyre var et dødsdømt forfengelighetsprosjekt som eskalerte fullstendig ut av kontroll, laget av, for og med idioter som representerer det verste av influencer-kultur, ukontrollert kapitalisme og hedonistisk guttastemning i uskjønn forening.».

Dette skjedde

McFarland flyktet fra rasende gjester på festivaløya da skandalen var et faktum. Han ble seinere hentet av FBI i sitt eget hjem, erklærte seg skyldig og ble dømt til seks år i fengsel i oktober 2018, samt å betale 26 millioner dollar i erstatning. Han ble også dømt for å selge falske billetter til MET-gallaen mens var ute på kausjon.

I 2017 lå «Fyre Festival» an til å bli årets mest glamorøse begivenhet. «Det nye Coachella», ble festivalen kalt. McFarland og medarrangør og rapper Ja Rule (Jeffrey Bruce Atkins) lovte rikinggjester gourmetmat, stjerneartister og luksuriøse innkvarteringer på Bahamas-øya Great Exuma, mot billetter til flere tusen dollar.

Slik ble det imidlertid ikke. Stjerneartistene trakk seg i siste liten, villaene var intet annet enn våte telt, og gourmetmåltidet besto av brødskiver med vassen ost på toppen. I løpet av kort tid kunne hele verden følge arrangementkollapsen på sosiale medier, festivalen ble sammenliknet med filmen «The Hunger Games».