KOMMER TIL NORGE?: Regissør Steven Spielberg og skuespiller og produsent Tom Hanks skal angivelig planlegge en spionfilm fra den kalde krigen. Foto: AP/NTB Scanpix
KOMMER TIL NORGE?: Regissør Steven Spielberg og skuespiller og produsent Tom Hanks skal angivelig planlegge en spionfilm fra den kalde krigen. Foto: AP/NTB ScanpixVis mer

Planlegger film fra den kalde krigen

Tar Steven Spielberg og Tom Hanks turen til Nord-Norge for å lage sin nye film?

Nå håper bodøværingene at Hollywood tar turen til Nord-Norge for å spille inn Steven Spielbergs nye film.

Den planlagte thrilleren skal handle om kampen for å få den amerikanske CIA-piloten Francis Gary Powers ut av russisk fangenskap under den kalde krigen.

Det er Bransjebladet Variety som skriver at Steven Spielberg og Tom Hanks skal lage film om den dramatiske historien, som altså delvis utspant seg i Norge.

Nedskutt pilot Hanks skal spille advokat James Donovan, som jobbet for å få den amerikanske piloten ut av Russland.

Francis Gary Powers var pilot i det amerikanske spionflyet Lockheed U-2, som ble skutt ned av russerne over Sverdlosk i Ukraina på vei fra Peshawar i Pakistan til CIAs hemmelige base i Bodø 1. mai 1960. Da flyet ble truffet skjøt Powers seg ut i fallskjerm, og ble tatt til fange straks han nådde russisk jord.

Siden spionflyet etter planen skulle lande i Bodø, som var en av CIAs hemmelige baser, truet Sovjetunionen med å slippe atombomber over Norge og norske flyplasser etter hendelsen. 

- Det at Powers skulle til Bodø opprørte russerne. Hvis hans historie trekkes fram av filmskaperne må man huske på at Powers oppholdt seg i Bodø i to måneder i 1958, sier konservator Karl Lorentz Kleve ved Norsk luftfartsmuseum i Bodø til Avisa Nordland.

Superhemmelig base CIA-basen i Bodø var så hemmelig at norske myndigheter nektet enhver kjennskap til det, men seinere opplysninger viser at noen må ha visst. Målet med Powers tur til Bodø var å avfotografere baser for russiske rakettutskytninger.

Powers ble dømt til tre års fengsel og sju års straffearbeid i Sovjetunionen, men ble utvekslet mot den russiske KGB-agenten Vilyam Fisher på ei bru i Berlin i 1962.

Filmprosjektet er ikke offisielt bekreftet, men dersom det går i boks blir det fjerde gang superparet Spielberg og Hanks samarbeider på film.

STRIDENS KJERNE: Pilot Gary Powers poserer foran et U-2 spionfly på et udatert bilde. Foto: AP/NTB Scanpix
STRIDENS KJERNE: Pilot Gary Powers poserer foran et U-2 spionfly på et udatert bilde. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer