LEDER

Utdanning:

Planøkonomi? Nei, takk, Frp

Frp vil legge sterkere føringer for hvilke studier vi skal ha mer av, og hvilke vi skal ha mindre av. Det bør de ikke få lov til.

Arendal  20170816.

Åshild Bruun-Gundersen under partitimen til Fremskrittspartiet

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Arendal 20170816. Åshild Bruun-Gundersen under partitimen til Fremskrittspartiet Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Påskens varmeste omfavnelse av planøkonomi kommer fra Fremskrittspartiet, og ble presentert med stor iver hos rikskringkasteren i går. Fordi partiet er bekymret for at Norge utdanner folk til arbeidsledighet, vil de legge sterkere føringer for hvilke studier vi skal ha mer av, og hvilke vi skal ha mindre av.

Stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen begrunner behovet for mer styring, med undersøkelser som viser at vi utdanner for få personer til yrker som for eksempel helse- og omsorg IKT, og datasikkerhet, og for mange innen økonomi og administrasjon, samfunnsfag, humanistiske og estetiske studier. Kort oppsummert: Dagens utdanningstilbud svarer ikke til arbeids- og næringslivets behov.

Når institusjonene ikke utdanner «rett», mener Frp de må tvinges til å gjøre det. Ikke direkte, men ved en endring i finansieringssystemet i høyere utdanning: Framfor å gi institusjonene penger for hver student som fullfører studiene, vil partiet bevilge penger når studentene har fått jobb. Partiet mener det vil gi universitetene og høgskolene motivasjon til å holde seg med flere arbeidslivsrelevante utdanningsløp enn i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer