«Planten» rykket opp med rota

Stephen Kings kjøttetende nettplante har etter alt å dømme glefset for siste gang. Les siste nytt fra litteraturens e-verden - og den barske virkelighet.

Grøsserkongen Stephen King annonserte like før jul at han hadde lagt ut sitt sjette og siste kapittel av romanen «The Plant» - for en stund. Kings bestemte seg for dette da viste seg at færre enn halvparten av leserne betalte for kapitlene, som kostet fra en til tre dollar stykket. Men nå er de seks kapitlene fjernet fra hjemmesida til King. Interesserte kan imidlertid melde seg på en e-postliste, som skal fortelle om, og eventuelt når, den kjøttetende planten vil gjøre nye krumspring.

Gratis Ibsen er siste framstøt i det norske e-bokmiljøet. Høgskolen i Stavanger har laget egen hjemmeside for det kulturrådstøttede forskningsprosjektet «E-boka i Norge», hvor man altså fritt kan laste ned verker av den store dramatikeren. I tillegg kommer en nokså komplett oversikt over program- og maskinvare, og en mengde gode lenker ut i verden.

Etter Jan Kjærstads innkassering av Nordisk Råds litteraturpris, som muligens kan skyldes pågang fra danske litteraturkretser, har flere norske forfattere fått gode skussmål i Danmark. Beate Grimsrud ble nominert til samme pris i fjor av svenskene, og i dag skriver Jyllandsposten om «Å smyge forbi en øks» at «denne usentimentale skildringen fanger leseren med sin blendende fortellerteknikk». Samme avis roser Øystein Lønn, Nordisk Råd-prisvinneren fra 1996, og kaller ham en stor stilist. Romanen «Maren Gripes nødvendige ritualer» betegnes som «en vidunderlig roman om eros og kaos».

Å komme seg ut av et krokodillegap og kunsten å lande et fly bør være grunnlærdom for enhver. Det mener i alle fall David Borgenicht og Joshua Piven, forfatterne og humoristene bak «The Worst Case Scenarios». Boka var årets store hit under amerikanske juletrær, og 1,3 millioner eksemplarer av boka er solgt i 2000, skriver New York Times. Denne «hakkespettboka» beskriver med utførlige diagrammer og høyst pedagogisk tekst hvordan man skal komme seg ut av de mest utenkelige situasjoner. Og oppfølgeren er allerede klar: I mai får du vite hvordan man vrir seg ut av «The Worst Case Travel Scenarios».

Norske tidsskrifter blomstrer som aldri før, både på papir og nett. Bare de ti siste årene har antall tidsskrifter i Norge økt med fire tusen titler, skriver Dagsavisen. I samme periode har antallet aviser vært helt stabilt. - Tidsskriftet representerer plass og tid til refleksjon, mener førsteamanuensis Jahn Thon ved Høgskolen i Agder. Han har vært i kontakt med mange tidsskrift-redaktører, som påpeker multimedia og levende debattfora som nettets fremste fordeler. Ulempen med nett-tidsskrifter er imidlertid den ufriheten som følger av at kommersielle aktører legger føringer på innholdet, ifølge Thon.