Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Plassen endelig på plass

Fagre og stolte ord fløy gjennom lufta i bevinget stafett med heite og kjølige toner da Plassen, Moldes nye jazz- og teaterhus, ble åpnet i går.

Molde 20120714: Plassen, det nye kulturhuset i Molde blir åpnet av kulturminister Anniken Huitfeldt. Stedet skal huse Bjørnsonfestivalen, Moldejazz, bibliotek og Teatret Vårt.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Molde 20120714: Plassen, det nye kulturhuset i Molde blir åpnet av kulturminister Anniken Huitfeldt. Stedet skal huse Bjørnsonfestivalen, Moldejazz, bibliotek og Teatret Vårt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

MOLDE (Dagbladet): Plassen, som skal huse Teatret Vårt, Moldejazz og Storyville Jazzklubb, Molde Bibliotek, Kunstnersenteret Møre og Romsdal og Bjørnsonfestivalen, er i mål på budsjett til en pris av ca 190 millioner kroner.

Kulturminister Anniken Huitfeldt, som la ned grunnsteinen til huset for to år siden, sto for den offisielle og inspirerte åpningstalen midt på dagen.

BEGEISTRET: Edvard Hoem og Knut Ødegård (med hatt), to forfattere med sterk Molde-tilknytning, bidro under Plassen-åpningen i går og uttrykte stor begeistring for så vel husets arkitektur som for beliggenheten. Her er på trappa foran den fordums Kaffistova i Molde der de to møttes i ungdomsåra.
BEGEISTRET: Edvard Hoem og Knut Ødegård (med hatt), to forfattere med sterk Molde-tilknytning, bidro under Plassen-åpningen i går og uttrykte stor begeistring for så vel husets arkitektur som for beliggenheten. Her er på trappa foran den fordums Kaffistova i Molde der de to møttes i ungdomsåra. Vis mer

Det skjedde i et arrangement som fortsatte utendørs på ettermiddagen og ble avsluttet med festforestilling og mottakelse i huset på kvelden.

Fanfare
Molde Brassband, trombonist Erik Johannessen, trompetist Hayden Powell og tubaist Daniel Herskedal satte an tonen for åpningen med en fanfare komponert av de to sistnevnte, og i løpet av de neste fire-fem timene var mellom tre og tre og et halvt tusen potensielle husbrukere innom nyskapningen på Gørvellplassen midt i Molde.

De ivrigste rakk å få med seg både omvisning i huset, kaffe og marsipankake på taket samt en rekke taler og artistinnslag.

STRÅLENDE: Ingrid Bjørnov tok publikum med storm med sin virtuose musikk/humor-mix.
STRÅLENDE: Ingrid Bjørnov tok publikum med storm med sin virtuose musikk/humor-mix. Vis mer

Programmet inkluderte takke- og hilsningstaler fra bl a ordfører Torgeir Dahl og byggekomitéformann Per Øverbø, videre Edvard Hoems frodige og sanselige prolog om Gørvell-navnets finske opphav og sin egen ungdomstid i byen, musikalske innslag fra bl a Steinar Raknes/Unni Wilhelmsen, (pappa) Terje og (sønn) Marius Rypdal, Kleine Heine og Polka-Bjørn og ikke minst en glitrende god Ingrid Bjørnov.

Med suverent timede knallreplikker og dobbeltglimt i begge øynene la hun inn en sterk søknad om å få skrive en eller flere musikaler for Teatret Vårt, og skisserte i samme slengen diverse bruksmuligheter for den store utvendige trappa langs Plassens østfasade.

Kurt Schwitters
Seinere på kvelden ble den nye salen til Teatret Vårt, Plassens «røde hjerte», innviet med urpremieren på «Mertz!!», en forestilling basert på Kurt Schwitters tekster og med musikk av Jon Balke. Balke er årets «Artist in Residence» under Moldejazz som starter i morgen.

I MÅL: Kulturminister Anniken Huitfeldt og Moldejazz-sjef Jan Ole Otnæs. Samtaler mellom Otnæs og daværende Teatret Vårt-sjef Carl Morten Amundsen avfødte visjonen om Plassen tidlig på 2000-tallet. Seinere ble Kulturdepartementet under både Trond Giske og Huitfeldt en viktig og positiv medspiller.
I MÅL: Kulturminister Anniken Huitfeldt og Moldejazz-sjef Jan Ole Otnæs. Samtaler mellom Otnæs og daværende Teatret Vårt-sjef Carl Morten Amundsen avfødte visjonen om Plassen tidlig på 2000-tallet. Seinere ble Kulturdepartementet under både Trond Giske og Huitfeldt en viktig og positiv medspiller. Vis mer

Den tyske dadaisten og multikunstneren Schwitters levde og arbeidet i en periode på Hjertøya rett utenfor Molde etter at han hadde måttet rømme det Hitler-styrte hjemlandet i 1937. I dag blir en faksimilie av Schwitters' GrosseMerzsäule avduket på Hjertøya av Marianne Heske, en bevgivenhet som inngår i prosjektet «Schwitters og Norge» der Henie Onstad Kunstsenter og Romsdalsmuseet samarbeider.

TRO TIL: Terje Rypdal hadde tatt turen over fjorden fra Tresfjord og spilte sammen med sønnen Marius under åpningsarrangementet på Gørvellplassen.
TRO TIL: Terje Rypdal hadde tatt turen over fjorden fra Tresfjord og spilte sammen med sønnen Marius under åpningsarrangementet på Gørvellplassen. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media