Plasserer krimheltene

Med antologien «De nye krimheltene» presenterer krimkjenneren Nils Nordberg et dusin norske detektiver av nyere dato. Tolv nyskrevne noveller av forfattere som Gunnar Staalesen, Fredrik Skagen, Jon Michelet, Kjell Ola Dahl og Gert Nygårdshaug.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nordberg har i tillegg oppsummert norsk krimlitteraturs nyere historie, og laget en nyttig bibliografi for dem som føler de har gått glipp av noe.

Men populære helter som Karin Fossums Konrad Sejer eller Anne Holts Hanne Wilhelmsen er ikke med i «De nye krimheltene».

- Det manglet ikke på velvilje fra forfatterne, men det lot seg ikke alltid gjøre. Anne Holt sier rett ut at hun ikke klarer å skrive noveller. Ellers satte jeg et slags minstemål, at figurene skulle vært med i minst to bøker, sier Nordberg.

Han mener det i hovedsak finnes tre forskjellige detektivtyper som er inspirasjon for dagens krimhelter.

- Det finnes tre grunntyper av etterforskere som de fleste fører tilbake til. Det er Sherlock Holmes, Maigret og Philip Marlowe. Sherlock Holmes er den viktorianske mesterdetektiven til Sir Arthur Conan Doyle, som i det stille og utenfor saken løser den som en ren intellektuell øvelse. Franske Maigret, som Georges Simenon skrev om, er den patriarkalske typen, som snuser inn miljøet, absorberer atmosfæren. Her finner vi også svært mange av dagens etterforskere. Og så har vi Raymond Chandlers hardkokte detektiv, Philip Marlowe-typen. Han er en Hamlet-skikkelse, hvor saken blir et personlig anliggende. Du kan godt kalle ham SV-detektiven!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer