Plasserer krimheltene

Med antologien «De nye krimheltene» presenterer krimkjenneren Nils Nordberg et dusin norske detektiver av nyere dato. Tolv nyskrevne noveller av forfattere som Gunnar Staalesen, Fredrik Skagen, Jon Michelet, Kjell Ola Dahl og Gert Nygårdshaug.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nordberg har i tillegg oppsummert norsk krimlitteraturs nyere historie, og laget en nyttig bibliografi for dem som føler de har gått glipp av noe.

Men populære helter som Karin Fossums Konrad Sejer eller Anne Holts Hanne Wilhelmsen er ikke med i «De nye krimheltene».

- Det manglet ikke på velvilje fra forfatterne, men det lot seg ikke alltid gjøre. Anne Holt sier rett ut at hun ikke klarer å skrive noveller. Ellers satte jeg et slags minstemål, at figurene skulle vært med i minst to bøker, sier Nordberg.

Han mener det i hovedsak finnes tre forskjellige detektivtyper som er inspirasjon for dagens krimhelter.

- Det finnes tre grunntyper av etterforskere som de fleste fører tilbake til. Det er Sherlock Holmes, Maigret og Philip Marlowe. Sherlock Holmes er den viktorianske mesterdetektiven til Sir Arthur Conan Doyle, som i det stille og utenfor saken løser den som en ren intellektuell øvelse. Franske Maigret, som Georges Simenon skrev om, er den patriarkalske typen, som snuser inn miljøet, absorberer atmosfæren. Her finner vi også svært mange av dagens etterforskere. Og så har vi Raymond Chandlers hardkokte detektiv, Philip Marlowe-typen. Han er en Hamlet-skikkelse, hvor saken blir et personlig anliggende. Du kan godt kalle ham SV-detektiven!

Hanne Wilhelmsen

Forfatter: Anne Holt

- Jeg vet ikke om Anne Holt var klar over det, men hun havnet inn i en tradisjon med lesbiske krimhelter, selv om det var noe nytt i Norge i 1993. Wilhelmsen er etterforsker av kall - yrket har valgt henne mer enn hun har valgt yrket. Hun er litt libero, ofte i opposisjon og har lett for å engasjere seg personlig i en sak.

Varg Veum

Forfatter: Gunnar Staalesen
- Det er ikke så mange privatdetektiver i norsk krim, det virket ikke sannsynlig. Det Staalesen måtte gjøre, var å gi den hardkokte amerikanske privatdetektiven norsk hjemstavnsrett. Det er utrolig hva Staalesen har fått til. Veum eksisterer i flere virkeligheter - han dukker også opp i hundreårstrilogien, selv om ingen av sakene han er kjent for er med i den. Men i hans egen saga er Staalesens hundreårstrilogien en fiksjon!

Konrad Sejer

Forfatter: Karin Fossum
- Han er enkemann, og hadde et veldig nært forhold til kona. Han er veldig ensom, hans nærmeste er bikkja Kolberg - som for øvrig er kalt opp etter hans svenske politikollega Becks beste venn. Sejer er en av de få som ikke er i Oslo eller tilknyttet KRIPOS. Hans utgangspunkt er Drammen og Buskerud.

Cato Isaksen

Forfatter: Unni Lindell
- Hos flere av disse nye heltene infiltrerer privatlivet stadig yrkesutøvelsen. Det er nok et skille mellom kvinnelige og mannlige forfattere. Hos de mannlige forfatterne står ikke heltene oppi krisen mens de etterforsker, det gjør de hos kvinnene. Isaksen har litt Maigret i seg, men han er kanskje nærmere Marlowe.

Harry Hole

Forfatter: Jo Nesbø
- Han ser jeg for meg som Erik Thorstvedt, muligens dagen etter en rangel. Hole er yngre enn de andre, og har en akilleshæl - han er alkoholiker. Det uvanlige er at han har løst saker i Australia og Thailand, men når man skriver så bra som Jo Nesbø, er det ingen fare å legge saken til et annet sted.

Morten Martens

Forfatter: Fredrik Skagen
- Fredrik Skagens Morten Martens er nok gjøkungen her - han hører til i en annen tradisjon, eventyreren. Han er ikke detektiv, selv om han opptrer som en. Han er mer i slekt med typer som Arsene Lupin, Raffles og Tom Ripley. Han er en mann uten kjerne, selv om han er ganske godhjertet.

Vilhelm Thygesen

Forfatter: Jon Michelet
- Thygesen er Marlowe. Han utfører ikke så mye etterforskning, det gjør han mest i «Den gule djevelens by». Han er mer en mann det skjer ting med, enn en som utfører ting. Han kommer ofte ut for folk med skytevåpen. Thygesen er også en av de krimheltene som har vært ille ute i privatlivet mens han sto midt oppe i en sak.

Petter Eliassen

Forfatter: Kolbjørn Hauge
- Lensmannsvesenet, som er et av de beste politisystemene i verden, spiller en beskjeden rolle i norsk krim. De lever tett opp til bygdesamfunnene, de kjenner sitt klientell. Eliassen er en slags Maigret og kristen, og dermed en av de få detektivene som representerer bibelbeltet. Hans område er Ryfylke i Rogaland.

Fredric Drum

Forfatter: Gert Nygårdshaug
- Han er Sherlock Holmes. Han er særlig begavet fra naturens side, har for eksempel dobbelt så mange smaksløker som andre og er en perfekt gourmet. Gert Nygårdshaug tilhører en klassisk krimtradisjon hvor mysteriene har røtter i historiske ting. Den har stått sterkt i Norge, og Nygårdshaug er den eneste som opprettholder den nå.

ORDEN: Nils Nordberg setter de norske krimheltene på plass i antologien «De nye krimheltene».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer