Munch:

Plasserte skjult beskjed i «Skrik»

I over hundre år har ekspertene trodd at en svart påskrift midt på Edvard Munchs mest berømte bilde var hærverk utført av en publikummer. Nå tror de at det er kunstneren selv som står bak.

Publisert
Sist oppdatert

Edvard Munchs «Skrik» er et av kunsthistoriens mest kjente verk, og ble i 2012 det dyreste maleriet solgt på auksjon noensinne.

Den aller første versjonen av bildet har en liten, nærmest usynlig påskrift på den røde himmelen over det velkjente motivet av det skrikende mennesket.

Det har i over hundre år vært usikkert hvem som står bak, men nå legger Nasjonalmuseet ballen død. Det er Munch selv som står bak «graffitien», sier de.

- Det er ingen tvil om at påskriften er Munchs egen. Både håndskriften i seg selv og hendelser fra da Munch viste maleriet for første gang i Norge, bygger opp under denne konklusjonen, sier Mai Britt Guleng, Munch-ekspert og kurator ved museet.

- Ikke normal

Den nærmest usynlige påskriften ble først lagt merke til av en dansk kritiker i 1904. Han mente at det utvilsomt måtte ha vært en tilskuer på utstillingen som hadde skriblet på maleriet.

Nasjonalmuseet slår nå fast at det var Munch selv som sto bak skriften, som skal ha vært et stikk til mottakelsen kunsten hans fikk den gangen.

«SKRIK»: I Munchmuseets magasin er de nøye med hvordan de behanlder «Skrik» av Edvard Munch. Reporter: Mathilde Lea. Video: Christian Roth Christensen. Klipp: Ingebjørg Iversen Vis mer

Munch var ifølge museet en polariserende figur i datidas kunstverden, og daværende kunstkritiker Henrik Grosch skrev den gang at man ikke «kan betrakte Munch som en alvorlig mann med en normal hjerne», en oppfatning han ikke skal ha vært alene om.

Lot seg irritere

Også medisinstudent Johan Scharffenberg stilte spørsmål ved Munchs mentale tilstand, og mente at Munch ikke kunne være et normalt menneske.

Dette skal den norske kunstneren ha reagert på. Museet mener både håndskriften i seg selv, samt hendelsene i Munchs liv på den tiden, levner liten tvil om hvem som står bak.

- Teorien er at Munch har skrevet dette etter å ha hørt Scharffenbergs dom over sin mentale helse – en gang i eller etter 1895. Det er nærliggende å anta at han har gjort det nokså kort tid seinere, enten under eller etter utstillingen i Kristiania, sier Guleng.

I Ifølge museet skal han fortsatt ha forarget seg over episoden flere tiår seinere.

- Munch var også generelt opptatt av dette med arvelige sykdommer i familien. Både faren og bestefaren led av det man i datida kalte melankoli, og søsteren Laura Munch hadde vært innlagt på Gaustad.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer