Munch:

Plasserte skjult beskjed i «Skrik»

I over hundre år har ekspertene trodd at en svart påskrift midt på Edvard Munchs mest berømte bilde var hærverk utført av en publikummer. Nå tror de at det er kunstneren selv som står bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Edvard Munchs «Skrik» er et av kunsthistoriens mest kjente verk, og ble i 2012 det dyreste maleriet solgt på auksjon noensinne.

Den aller første versjonen av bildet har en liten, nærmest usynlig påskrift på den røde himmelen over det velkjente motivet av det skrikende mennesket.

Det har i over hundre år vært usikkert hvem som står bak, men nå legger Nasjonalmuseet ballen død. Det er Munch selv som står bak «graffitien», sier de.

- Det er ingen tvil om at påskriften er Munchs egen. Både håndskriften i seg selv og hendelser fra da Munch viste maleriet for første gang i Norge, bygger opp under denne konklusjonen, sier Mai Britt Guleng, Munch-ekspert og kurator ved museet.

- Ikke normal

Den nærmest usynlige påskriften ble først lagt merke til av en dansk kritiker i 1904. Han mente at det utvilsomt måtte ha vært en tilskuer på utstillingen som hadde skriblet på maleriet.

Nasjonalmuseet slår nå fast at det var Munch selv som sto bak skriften, som skal ha vært et stikk til mottakelsen kunsten hans fikk den gangen.

Munch var ifølge museet en polariserende figur i datidas kunstverden, og daværende kunstkritiker Henrik Grosch skrev den gang at man ikke «kan betrakte Munch som en alvorlig mann med en normal hjerne», en oppfatning han ikke skal ha vært alene om.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer