DEBATT

Debatt: Engangsplast

Plastbergene blir ikke mindre av et forbud

Vi må ganske snart klare oss uten engangsbestikk og rørepinner i plast. Det skal nok gå veldig fint. Men løser vi plastproblemet?

SORTERER FORGJEVES?: Kildesortering alene ikke er nok. Skal vi være villige til å sortere plast, må vi kunne stole på at den gjenvinnes. For hvem vil vel sortere plast til forbrenning, spør innsenderne. Foto. Shutterstock / NTB Scanpix
SORTERER FORGJEVES?: Kildesortering alene ikke er nok. Skal vi være villige til å sortere plast, må vi kunne stole på at den gjenvinnes. For hvem vil vel sortere plast til forbrenning, spør innsenderne. Foto. Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Miljødirektoratet la nylig fram et forslag om å forby en rekke engangsprodukter i plast. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen ønsket forbudet velkommen, og vi må ganske snart klare oss uten engangsbestikk og rørepinner i plast. Det skal nok gå veldig fint. Men løser vi plastproblemet? Vel, vi får kanskje færre sugerør i norsk natur, men plastbergene på norske lagre og røykskyene fra norsk emballasjeplast som brennes i Tyskland vil ikke bli mindre.

Skal vi for alvor ta tak i plastutfordringen, må vi få på plass en nasjonal sirkulærøkonomi for plast. Det kan vi få til ved å sørge for at plastgjenvinning blir til god butikk for alle parter.

Vi har i årevis fokusert på kildesortering, men denne høsten har tilliten sorteringssystemet baserer seg på, fått noen kraftige riper i lakken. Vi har kunnet lese om trailere med norsk emballasjeplast som kjøres til Tyskland for brenning, og om pinlig lave gjenvinningstall.

Dette viser at kildesortering alene ikke er nok. Skal vi være villige til å sortere, må vi kunne stole på at plasten gjenvinnes. For hvem vil vel sortere plast til forbrenning? Svaret er, selvfølgelig, nesten ingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer