Plaster for språkblemmer

«Good day» sa i sin tid Kåre Willoch på TV, og mente «god dag», mens Kjell Magne Bondevik bramfritt oversatte «dagbok» til «daybook» for åpen scene under president Clintons besøk i Norge. De er i godt selskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For norskinger på alle nivåer begår storslåtte tabber i sin skriftlige og muntlige omgang med verdensspråket, selv han som hevder «I speak English floatingly» i CV-en sin.

Stewart Clark, engelskmann og språkrådgiver ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim, har inkludert disse pluss en rekke andre eksempler i boka «Getting Your English Right» (Tapir), en bok som har som sitt egentlige mål å lære nordmenn å skrive engelsk uten de pinlige feilene som oppstår når vi velger ord som bare tilsynelatende er korrekte. At fellene er mange og lumske viser følgende julehilsen fra Miljøverndepartementet for noen år siden: One Earth/One Sun/One World/That's what we've got. They need tender, loving care/just like a pot plant. (osv)/

Vakkert? Javisst, men oversettelsen av ordet potteplante i Herborg Kråkeviks dikt kom til å bety «hasjplante» i departementets internasjonale julehilsen det året. Potted plant ville avgjort vært riktigere, også som uttrykk for offisiell norsk politikk på området.

Blemmer

Stewart Clarks bok kan redde noen og hver fra uheldige ordvalg. Et eksempel er påpekingen av forskjellen på Asian og Asiatic som begge betyr asiatisk, men der bare det første skal brukes om mennesker eller kulturer. Asiatic antar rasistiske overtoner når det brukes om mennesker, men er derimot greit om geografiske, tekniske og vitenskapelige forhold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer